Vadkovászos karácsonyi kalács (élesztőmentes)

  • 2017.12.26.
  • 4

Még mindig szeretem a narancsos, mazsolás (más aszalt gyümölcsös) karácsonyi kalácsot.Történt azonban némi változás.Annyira megszoktam a természetes kovásszal készült kenyér ízét,hogy ha élesztővel készítek bármit (a Férjemnek dagasztás nélküli kenyeret, péksüteményt),már (nekem) nem esik olyan jól.Ezért bátorkodtam az idén a kalácsot is vadkovásszal készíteni.Jó hogy így döntöttem.Kovászos karácsonyi kalácsHozzávalókelőtészta200 g kenyérliszt (Szabó malom)100 g 100% hidratáltságú kovász (teljes kiőrlésű tönkölylisztből és kenyérlisztből nevelt)180 g tej(minden azonos hőmérsékletű ~19 fok)20 óra múlvaaz összes előtészta
++100 g habtejszín70 g demerara nádcukor (más cukor is jó)50 g narancsos cukor1 ek házi vaníliáscukor (vagy 1/2 rúd vanília magjai)1 mk só300 g kenyérliszt (Szabó malom)3 db tojás sárgája1 db egész tojás+200 g lágy vagy olvasztott, visszahűtött vaj+100 g mazsola (dmbio)1) A kovászt elkevertem a tejjel, majd hozzákevertem a lisztet.Egy nagy, tetővel lezárható dobozba tettem és a konyhapulton hagytam (19 fok)20 órán keresztül.(12 órát terveztem, de így alakult.)2) - Másnap az előtésztát átraktam a dagasztótálamba, hozzáadtam a folyékony tejszínt,a cukrokat, a sót és a lisztet.Dagasztóspirállal összeállítottam a tésztát.Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját és a tojást, majd 5 részletben a lágy vajat.A gép közben folyamatosan dolgozott.Addig dagasztottam, még a sütemény elvált a tál falától.Szép fényes, lágy tésztát kaptam.Végül belekevertem a mazsolát.- Elkészítettem a papír sütőformákat, egy literest és egy félliterest.
(Ennek híján süssük 1,7 literes tepsiben, kuglófsütőben, vagy kettő kisebben.)A tésztát elosztottam 2/3 - 1/3 arányban.Letakartam tiszta konyharuhával és hagytam, hogy megkeljen.12 óra elteltével találtam megkeltnek.A tetejüket sütőpapírral letakartam, mert tudtam, hogy könnyen pirul.Előmelegített sütőben (180 fok alsó-felső sütés) sütöttem 35 percet,
majd a nagyot további 10 percet. Mindvégig sütőpapírral letakarva.A formában hagytam kihűlni.A teljesen kihűlt kalácsot (formástól) folpack fóliába csomagoltam fogyasztásig.Megjegyzés- Amennyiben nincs kovász, de szeretnéd elkészíteni, akkor készítsd élesztővel.15 g friss élesztőt javaslok 50 g tejben feloldva.
Tehát az előtészta hozzávalói így változnak:200 g liszt15 g friss élesztő230 g tejMinden más ugyanaz.- Az előtésztát hagyhatjuk a keverőtálban, feszítsünk a tál tetejére folpack fóliát
és gumival rögzítsük.- Bio, kiváló minőségű mazsolát tettem bele, ha nem kapunk ilyet, akkor a mazsolát
alaposan mossuk meg és áztassuk be 2-3 evőkanál vízbe, esetleg narancslébe.- Nem dagasztógéppel, nem kenyérsütőgéppel, hanem egyszerű keverőgép
dagasztóspiráljával dolgoztam és kézzel.- 100% hidratáltságú kovász:
a liszt és víz aránya 1:1most teljes kiőrlésű tönkölylisztből és kenyérlisztből nevelt kovász.

Szeretetrehangoltan a Facebookon :)Csillagok ☆