Marcipános aszalt gyümölcsös mézeskalács

  • 2017.12.19.
  • 9

Fűszeres, édes sütemény a karácsonyi készülődés idejére.Volt egy elképzelésem a tökéletes mézeskalácsról.
Nem tudom honnan, azt sem tudom ettem-e valaha, de a számban éreztem az ízét.Volt benne marcipán, dió, mogyoró vagy mandula, aszalt gyümölcsök,
sok-sok narancshéj és fűszerek. Tömény és nagyon fűszeres.Fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, szerecsendió, csillagánizs, szegfűbors, gyömbér.Szóval, a karácsony fűszeresszenciája.
Marcipános aszalt gyümölcsös mézeskalácsHozzávalók200 g marcipán (aldi)30 g aszalt sárgabarack70 g aszalt vörösáfonya50 g dió35 g teljes kiőrlésű rozsliszt*2 csipet só3 tk mézeskalács fűszerkeverék2 db tojás fehérjemáz50 g porcukor2-3 ek friss narancslévagy lehet csokoládés100 g 72 %-os csokoládé1 ek kókuszvaj- A tojásfehérje kivételével mindent az aprítógépbe tettem.Apró morzsásra őröltem.Tálba öntöttem és hozzáadtam a kissé felvert tojásfehérjét.Összekevertem és félretettem 30 percre.- Tepsire sütőpapírt borítottam, a sütőt pedig előmelegítettem (170 fok légkeverés).- A massza ragad, ezért mindvégig nedves kézzel dolgoztam (időnként újra megnedvesítettem).
Kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat formáztam (lehet ettől eltérni).A nedves ujjaimmal ellapítottam (5-6 mm) és a tepsire pakoltam.Az előmelegített sütőben 12-13 percig sütöttem (függ a méretétől).- Míg sült, elkészítettem a mázat:a porcukrot tálkába szórtam és annyi narancslevet facsartam hozzá,
hogy még folyós, de sűrű legyen.- A megsült mézeskalácsokat még forrón, vékonyan bekentem a mázzal.A papíron, tepsin hagytam mindaddig, amíg a máz megszáradt.Légmentesen lezárt üvegben néhány hétig eltartható.Megjegyzés* Próbáltam teljes kiőrlésű rozsliszttel, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, mandulaliszttel.Mindegy melyiket választjuk.- A dió helyett készíthetjük mogyoróval vagy mandulával.- Elkészíthetjük gluténmentesen is. Ebben az esetben hagyjuk el a gabonalisztetés tegyünk helyette finomra őrölt diót, vagy mandulát, mogyorót, más maglisztet.- Az aszalt gyümölcsökön is változtathatunk: kísérletezzünk mazsolával, meggyel,
cseresznyével, szárazabb szilvával, amink van, amit szeretünk.Tartsuk be az arányokat.Szeretetrehangoltan a Facebookon