Vargányás "fűszervaj" (vegán)

  • 2017.10.30.
  • 7

Vargánya.Az egyik legkedveltebb gomba, nem véletlen.Illatos, intenzív "vadgomba" illatú és ízű, édeskés, diós, rendkívül ízletes.Az idei őszi esőknek köszönhetően, még most is rálelhetünk egy-két példányra.(Minden esetben szakellenőrrel ellenőriztessük a gyűjtésünk!)Több alkalommal, összesen 7 példánnyal gazdagodtam az ősz folyamán,ezért különösen fontos volt, hogy mit készítek belőle.Három darabot lesütöttem, pici üvegekbe raktam, felöntöttem olajjal és lefagyasztottam.Így elkészítve minőségromlás nélkül élvezhetjük később.Ezt a fűszervajat saját kényeztetésemre készítettem, bár nem egyedül fogyasztottam el,és bizony mindenkinél sikert aratott.Vargányás "fűszervaj"Hozzávalókvargánya (most 1 db közepes)2 x annyi kókuszvaj (akár teavaj)2 ek olívaolajsóA gombát megtisztítottam és vékony szeletekre vágtam.Kevés olívaolajon 4-5 percig pirítottam.Megvártam még langyosra hűl, megpergettem kevés sóval,majd kétszeres (máskor valamivel több)kókuszvajjal krémesre turmixoltam.Selymes, gazdag ízű <3,amely a friss házi vadkovászos kenyérrel felejthetetlen ízélményt jelent.Megjegyzés- A célom a vargánya ízének, aromájának tökéletes megtartása volt,ezért nem adtam hozzá semmilyen fűszert.- Semlegesebb ízű olajat választottam (most Bellasan olívenöl).- A kókuszvajat (Manila) felcserélhetjük vajra, ebben az esetben vajasabb ízű lesz az eredmény.Szeretetrehangoltan a Facebookon :)*A kertben :)