Pácolt fűszeres padlizsán olajban

  • 2017.10.06.
  • 2

Kora nyártól őszig, nem
telik el hét, hogy ne készítenék valamilyen padlizsános ételt.Szinte kivétel nélkül a padlizsánt mindig sütöm -vagy parázson, vagy sütőben, vagy serpenyőben-
így roppant kíváncsi voltam milyen lehet a padlizsán nyersen.Hagyományos szicíliai előétel "antipasto" recept.Átvéve, innen:http://www.cookbookarchaeology.com/t/Pácolt fűszeres padlizsán olajbanHozzávalók3 db közepes méretű padlizsán*2-3 ek sóalmaecet3-4 gerezd fokhagymafriss bazsalikomfriss oregánó2-3 babérlevél (most friss)piros chilipaprikaolívaolaj (extra szűz)1) A megmosott, szárazra törölt padlizsánokat meghámoztam éspálcika formájúra szeleteltem.Rászórtam a sót, összerázogattam, hogy mindenhol érje(a só kivonja a folyadékot a padlizsánból).Szűrőbe tettem, ráhelyeztem egy nehezéket (egy vízzel teli, lezárt üveg megteszi)és így hagytam egy éjszakát, hogy kipréseljem belőle az összes folyadékot.2) Átraktam egy tálba és annyi almaecetet öntöttem rá, ami ellepte.
Lefedtem és így hagytam 2 órán át.3) Kinyomkodtam (a kezeimmel) az
almaecetből.4) Hozzáadtam a fűszereket, üvegbe raktam.Összekevertem, a babérleveleket a tetejére helyeztem.Felöntöttem az olívaolajjal (lazítsuk meg egy villával, majd nyomkodjuk újra le,
fontos, hogy az olaj mindenhol átjárja és bőségesen lepje el).Az egész tetejére nehezéknek, egy előzőleg leforrázott (és 10 percig ecetes vízben forralt)kavicsot tettem (ezt csak fogyasztásig). Légmentesen lezártam.5) Hűtőben 3-4 nap érlelés után már kóstolható, de még jobb, ha tovább hagyjuk pácolódni.Az így pácolt padlizsán hónapokig eláll.Érdemes a kertben termett utolsó példányokból készíteni,hűtőben megérheti a karácsonyt :)Képekkel