Csokoládé bevonatú ropogós zabkeksz

  • 2017.10.21.
  • 2

Kekszet terveztem sütni, olyat amit magával vihet az ember,
mondván, hogy "kibírja" a késői ebédig.
S mert az elmúlt héten az Anzac-féle kekszre kerestek a blogon legtöbben,
így, ezt én is jó ötletnek tartottam.Jó ötletnek tartottam, de persze más lett belőle.Más, bár majdnem azonos hozzávalókból állítottam össze az újat.A kókuszreszeléket elhagytam, de a kekszek talpát csokoládéval kentem be,
és ebbe hidegen sajtolt illatos kókuszvajat kevertem, amitől a keksz intenzív kókuszízű lett.(Aki szereti a kókuszízt, annak jó hír, aki nem szereti, az tehet helyette vajat.)A finomlisztet elhagytam, minden más maradt, csak az arányokon változtattam.Extra hozzávaló a csokoládé!A kekszet készíthetjük kókuszvajjal*, vagy teavajjal,
én most kókuszvajjal, máskor felesbe (50 % kókuszvaj
+ 50 % teavaj)-többször sütöttem- adtam hozzá.Lám, lám milyen könnyű új kekszreceptet alkotni :)Csokoládé ropogós zabkeksz
Hozzávalók20 db100 g tört zabpehely (dmbio)100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt100 g kókuszvaj (vagy teavaj, vagy felesben)70 g demerara nádcukor1 tk aranyszirup (lehet helyette méz, más szirup)1/4 mk só1/2 mk szódabikarbóna1/2 mk sütőpor (foszfátmentes, dmbio)bevonat a talpára100 g (72 %) étcsokoládé1 tk kókuszvaj (hidegen sajtolt, szűz)1) A sütőt bekapcsoltam 175 fokra, egy nagy lapos tepsire sütőpapírt terítettem.2) A lisztet, zabpelyhet, szódabikarbónát, sütőport és sót összekevertem.3) A lágy kókuszvajat habosra kevertem a nádcukorral, majd hozzáadtam a szirupot.4) Belekevertem a száraz hozzávalókat.5) A masszából vizes kézzel! kb. 2 cm átmérőjű golyókat nyomkodtam/formáztam,majd egy villa segítségével ellapítottam.(Hagyjunk helyett közöttük, mert terülni fognak.)6) A forró sütőbe toltam, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütöttem.(Azért körülbelül, mert minden sütő más, a lényeg, hogy nagyon gyorsan sül!)7)
A csokoládét gőz felett felolvasztottam, elkevertem benne a kókuszvajat.Miután a kekszek kihűltek, mindegyiket megfordítottam
és - egy kanállal/hátával- bekentem a kókuszvajas csokoládéval.Tepsistől a hűtőbe toltam és megvártam, hogy rádermedjen a csokoládé.Roppanós, omlós.Szerintünk úgy a legfinomabb, ha hidegen fogyasztjuk.Légmentesen zárható dobozban tárolom.Szeretetrehangoltan a Facebookon :)*Őszi virágcsokor