Kapros tejfölös karfiolleves

  • 2013.11.22.
  • 4

Szerintem a kapor, tejföl, babérlevél együttese már bizonyított, hogy milyen jól harmonizálnak egymással.A Palócleves nem lenne palócleves nélkülük :) Az én hús nélküli (majdnem hús nélküli)
konyhámban is készül palócleves, hús nélkül. Biztos van aki megkérdőjelezi a Palócleves hús nélküli voltát, de aki elkészítette így hús nélkül, annak nem is hiányzott belőle. Idézet egy levélből:..."Megfőztem, annyi különbséggel hogy én a kapor helyett babérlevelet használtam, isteni finom lett!Soha többé nem főzöm hússal!"...Aki hússal szereti az tegyen bele nyugodtan, de aki megvan hús nélkül annak egy remek megoldás.A recept itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/01/palocleves-hus-nelkul.htmlHetente 1x biztosan, de általában 2x megyek piacra.

Ekkor napokra beszerzem a főznivalót.Évek alatt kialakultak a kapcsolataim (erről már sokszor írtam), barátságok ezek,
maximális bizalommal egymás iránt. Biztos a legjobbat, a legfrissebbet kapom.
Azt vásárolom, aminek szezonja van (ritkán teszek kivételt), szinte mindig attól aki megdolgozott vele.
Mostanság szinte mindig veszek póréhagymát, sütőtököt, fejeskáposztát, savanyú káposztát,
kelkáposztát, sárgarépát (a Mátra alján termett, ahol a dinnye), petrezselyemgyökeret, céklát, karfiolt, brokkolit vagy kelbimbót, stb. Csodálatosan friss, jó minőségű zöldségek ezek.Drága barátunk 2 nagy csokor friss kaporral ajándékozott meg. Mindenképpen nyersen szerettem
volna felhasználni
-télire szárítottam eleget, meg sóban is tettem el-
tudva,
hogy ilyennel már csak jövőre találkozom.Egyértelmű volt, hogy kapros tejfölös ízesítésű leves is készül. A zöldbabnak meg nincs szezonja,
abból kellett gazdálkodnom aminek van. A karfiolra esett a választásom.
Kapros tejfölös karfiollevesHozzávalók(4 személyre) karfiol (közepes)krumpli (~1/2 kg)sárgarépa (1 db óriás)petrezselyemgyökér (1 nagy)fokhagyma (4-5 gerezd)édes hagyma (1 kisebb)babérlevél (2 db)köménymag (1 mk-nyi)kapor (1 csokor)petrezselyem (~2 ek)sóborsolaj opcionális: rizsliszt (1 ek) vagy liszt (2ek), vagy egyik sem*tejföl (min.2 dl)---------Tálaláshoztejfölkaporcitrom Mindent megtisztítottam és feldaraboltam (karfiolt rózsákra, krumplit kockákra,
fokhagymát szeletekre, hagymát 4-be, gyökereket karikára).Az olajat forrósítottam, beledobtam a hagymákat, amikor sercegett, a babérlevelet és köményt (így intenzívebb az ízük), ezzel is kevertem rajta néhányat, ráöntöttem a gyökereket.Pirítottam, kevertem, majd jött a krumpli és a karfiol szára, pirítottam, kevertem.Fűszereztem (só, bors, kapor harmada) és felöntöttem vízzel, csak annyival ami ellepte.Hagytam, hogy felforrjon, majd beleraktam a karfiolrózsákat és újra töltöttem
most már annyi vizet, ami végleg kellett.Készre főztem (kuktában max. 10 perc. fazékban sem túl sok).
Következett a befejező fázis.
A rizslisztet elkevertem a tejföllel

-a karfiolokat a fazék oldalához igazgattam a fakanállal,
hogy ne törjem össze-
majd a forró levest behabartam és összeforraltam.Rászórtam a következő harmad kaprot és a szintén apróra vágott petrezselymet, lezártam, leborítottam. (Ha nem elég zsíros a tejfölünk, akkor egy kevés tejszínnel (0,5-1 dl),
vagy egy darabka (2-3 dkg) vajjal érdemes krémesíteni.)Tálalásnál friss kaporral még megszórtuk, ki-ki tejföllel gazdagította és friss citrommal savanyította.* Amennyiben nem lett volna rizslisztem, akkor két megoldás közül választottam volna:vagy liszttel habarom, vagy a krumpliból összeturmixolok keveset és azzal sűrítem.
Szeretetrehangoltan a Facebookon :)