Vaníliamagos rostos baracklekvár tartósítószer nélkül

  • 2013.07.12.
  • 5

Hú, van egy kis lélegzetvételnyi szünet :) gyorsan járok erre a blog háza táján, hisz napok óta nem válaszoltam levelekre, nem írtam, sőt csak kétszer nyitottam ki a gépet.4 nap intenzív barack befőzésen vagyunk túl, vagyunk, mert a Családom is besegített, részben a szedésbe (mondjuk ebbe a szél is), részben pedig, nem voltak nagy igényeik a terülj-terülj asztalkámat illetően,
így minden szabad időmmel az eltevésre tudtam koncentrálni.Aki csinálja, tudja miről beszélek, hisz pár nap alatt képes beérni 70-80 kg barack, és ez csak az egyik fán :)Ennek nagyon örülünk és amennyire lehet nem engedjük kárba veszni.Szerettem volna nagyobb mennyiséget adni Barátoknak belőle, de ma keveseknek van ideje eme időt igénylő munkára. Így kaptak friss fogyasztásra, a többit meg eltettük mi.
Persze nem fogyasztunk el lekvárból ekkora mennyiséget, de a lekvárnak, már lesz gazdája.Többfélét készítettem, de az idén a pepecselés nélküli ötleteim valósítottam meg.
Aki nem most talált ide, az tudja,
nem használok tartósítószert, tehát most is minden anélkül készült!- Készült hagyományosan nagyobb mennyiség Anyósomnak: a gyümölcs 1/3-a mennyiségű cukorral,
rostos lekvár, a gyümölcsöt összeturmixoltam, de nem passzíroztam át, sűrűre főztem.- Készült minden nélkül, tehát édesítőt sem tettem hozzá, cukorbetegnek: csak a darabos gyümölcs.- Készítettem ivólevet, de ezt nem is készítettem külön, hanem a rotyogó gyümölcs levéből szedtem le,
mint tavaly,"Rostos ivólé" néven itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/07/rozmaringos-sargabarack-dzsem-es-meg.htm.
- Készítettem egy izgalmas ízesítéssel, erről külön írok.- Raktam üvegbe felezve, pont úgy, mint tavaly: "Sárgabarack kompót" néven itt található: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/07/rozmaringos-sargabarack-dzsem-es-meg.html- 10 kg tisztított barackból főztem Vaníliás lekvárt. Így.....Vaníliamagos rostos baracklekvárHozzávalók(a mennyiséget az arány miatt jegyzem)10 kg barack (nettó)2 kg kristálycukor3 rúd vanília magjai és a rúd

A barackot megtisztítottam: többszöri mosás után a pöttyöket kivágtam, kettévettem és
a végét is kikanyarítottam.Már az első adag után lecukroztam, beletettem a vanília kikapart magjait és a rudat is.
Folyamatosan
-ahogy tisztítottam-
raktam az alaphoz a barackot és alaposan megkevertem mindig.(Amennyiben kisebb mennyiségből készítettem volna, akkor tisztítom, hozzáadom a cukrot, vaníliát, megkeverem és így hagytam volna pár órán át érlelődni, vagy egy éjszakát.
Közben néhányszor megkevertem volna.)Este 8 körül kezdtem főzni, mert akkora jött össze ez a mennyiség, meg már a
hőmérséklet
is csökkent.Amikor a lekvár felforrt, a levéből leszedtem kb. 1 liternyit, azonnal forrón üvegekbe töltöttem,
a kupakokat rácsavartam és betettem őket a száraz dunsztba, ez az ivólé.A többi barackot botmixerrel összeturmixoltam és folyamatos kevergetés mellett, kellő sűrűségűre főztem.Ezt egy nagyobb fehér porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg.
(Azért nagy, mert előbb hűl a lekvár rajta, azért fehér, mert jobban látom a milyenségét.)
Aki először főz, nem kell "parázni" emiatt, mármint, hogy honnan fogja tudni, jó-e? jó és kész.
Ugyanis akkor jó, amikor Neki megfelel, kellően édes és kellően sűrű. A fortyogó lekvárból kivesz egy tiszta kanállal, egy teáskanálnyit, szétönti a tányéron, vár amíg kihűl és akkor jön a minőségellenőrzés.Amennyiben megfelelő, akkor az előre elkészített tiszta üvegekbe tölti és az előre elkészített száraz dunsztba rakja és kész:) Mosogat. Másnap, címkézi, díszíti, és mehet a kamra polcára.Nos én is az előre elkészített, tisztára mosott üvegekbe töltöttem, az előre elkészített kifőzött kupakokkal lezártam, fejre állítottam, majd a száraz dunsztba raktam. Ott hagytam kihűlni (24 óra).
Címkéztem, lekötöttem egy szép papírral a tetejüket és elpakoltam.Eláll tartósítószer nélkül? -kérdezik sokan.Igen, eláll. ...a Fiam kreációja és fotója :)...A lényeg: tiszta körülmények, egészséges gyümölcs és a hő! a hőkezelés,
ehhez persze légmentes lezárásra van szükség.