Tejkaramellás zabpelyhes keksz

  • 2013.07.23.
  • 5

Budapesten jártunk egy "otthonos" áruházban, ahol étterem is van.
A Fiam szereti a náluk kapható ...húsgolyót, így általában nem hagyja ki.
Magam édesség mellett döntöttem, egy kávé kíséretében.
Karamellás kekszet választottam, bár lehet, hogy nem ez a neve.
Kíváncsi voltam nagyon, mert már kb. 2 hete terveztem készíteni egy ilyen kekszet,
de nem jutottam tejkaramellához, magam meg nem akartam azt is készíteni.Jó volt, bár természetesen ettem már jobbat is...de nem akarom összehasonlítani a "házit meg a boltit", tisztában voltam vele hol vagyok, nem is volt vele semmi bajom az édességén kívül.
Rettentően édes az én ízlelésemnek, de ez sem baj, hisz tudom, hogy a közízlésnek ez így felel meg.Az áruház élelmiszerboltjában viszont kaptunk tejkaramellát, így már semmi sem állíthatott meg,
hogy elkészítsem az én változatom. A zabos egyéniségeket variáltam, mert az a zabos kekszünk (szerintem) nagyon jól sikerült.Tejkaramellás zabpelyhes keksz125 gr olvasztott vaj125 gr apró zabpehely100 gr finomliszt (tönkölylisztet választottam, de jó a búzaliszt is)1/2 mokkáskanál szódabikarbóna (tényleg kevés!)pici só 1 ek méz 70 gr tejkaramella1 db tojásA vajat megolvasztottam, majd hagytam, hogy langyosra hűljön.A zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót összekevertem egy tálban.A tejkaramellát egészen apró darabokra vágtam (1 db-ot pontosan 32 darabba) és összekevertem a száraz anyagokkal, majd az egész közepébe mélyedést nyomtam.Ebbe a mélyedésbe öntöttem a langyos vajat, belecsorgattam a mézet és belecsúsztattam a tojást.Az egészet gyors mozdulatokkal összekevertem.Betettem a hűtőbe, 1 óra alatt megdermedt a massza.A sütő forró volt (közben sült a kenyér, így a hőfokot csak visszavettem 175 fokra/légkeverés).Előkészítettem két tepsit, sütőpapírt tettem rá. A tésztából golyókat formáltam, szétlapítottam a két tenyere között
és a tepsire sorakoztattam.21 db lett belőle.A 180 fokban, 7 perc alatt sültek meg.

Megjegyzés1 ) A sütési idővel lehet játszani, attól függ hogyan szeretjük a kekszeket:- ha legyen a széle ropogós, közepe puha, akkor ez a sütési idő megfelelő- ha a kekszet teljesen ropogósan szeretjük, akkor ezentúl még száríthatjuk kicsit...Tárolás: - ha azt szeretnénk, hogy teljesen megpuhuljon, akkor az első variációt zárjuk dobozba.- ha azt szeretnénk, hogy teljesen ropogós maradjon, akkor a második variációt zárjuk dobozba, amennyiben a lakásunk levegője párás,
- ha a levegő száraz, akkor doboz nélkül kosárkában szabadon hagyva sem puhul meg,igaz elképzelhető, hogy így előbb elillan....2) Amennyiben nincs apró zabpelyhem, akkor az egészt összetöröm kissé, a mozsárban. 3 ) Nekem még így is túl édes volt (már elviselhető :)így legközelebb csak 5 dkg tejkaramellát teszek bele.Szeretetrehangoltan a Facebookon, ahol általában :) van napi aktuális.
Akinek kedve van, örömmel látom a privát oldalamon :)