Levendulás méz. Levendula, mint gyógynövény.

  • 2013.07.07.
  • 6

""Lelkifürdőben részesítelek"
-ezt sugallja a gyógyító erejű levendulaolaj."" (Aromalexikon)
A Levendulát szerintem mindenki ismeri, de aki nem ismeri, az is biztos találkozott már vele.A kolostorkertek előkelő növénye, ma már szinte minden kertben megtalálható.Népszerűségét, nagyszerűségének köszönheti.Szépsége mellett jóságával lopta be a magát a szívünkbe, hisz amellett,
hogy gyönyörködteti a lelkünket, hat a testi nyavalyákra is.
"Olyan házba kívánkozom, ahol az ágynemű levendulától illatozik."- mondta Izaak Walton a XVII. században.
Persze az is lehet, hogy nem a levendula illatára vágyott, hanem a hozzákötődő tisztaságra és nyugalomra...Ez a vágy sokunknál ma is megvan.A levendula a Merkúrhoz tartozó gyógynövény. Nem kell rögtön betegségre gondolni az alkalmazását illetően.
Nyugtatja a központi idegrendszert, így megnyugtat, segít ellazulni az így vagy úgy egy felzaklató nap után.Segíti az elalvást és a nyugodt,
regeneráló alvást.
A népi gyógyászatban leginkább nyugtató, görcsoldó, csíraölő hatása miatt ajánlják.Jótékony hatással lehet a migrén okozta fejfájásnál, szédülés csökkentésében.
Csökkenti az ideg alapú gyomor és bélpanaszokat, az emésztést segíti.Javítja a vérkeringést, enyhíti a stressz okozta magas vérnyomást.
Segít a reumás és ízületi
fájdalmak enyhítésében, a köszvényes láb ápolásában.
Élénkíti a nyirokáramlást.Csodálatos hatással van a bőrünkre- serkenti a sejtek újraképződését - kordában tartja a faggyúműködést-
fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatással rendelkezik, így csökkenti
bőr gyulladásait- bevethetjük a pattanások kezelésekor- a csípés okozta viszkető, kipirosodott bőr megnyugtatásakor- nap okozta égés enyhítésére
Tehetjük a testápolónkba, krémeinkbe, masszázsolajunkba, házi szappanunkba.
Készíthetünk vele illatos nyugtató fürdőt.Hasznát vehetjük a száj higiéniában (házi fogkrém, szájvíz), készíthetünk vele toroköblögetőt.
Kiváló bőrápoló, ezért ki ne hagyjuk a levendulavizet, készítsünk tonikot, arclemosót.Nyugtatja, élénkíti, megtisztítja, fertőtleníti a bőrt....http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/levendulas-mehviaszos-szappan.html...Végül bátran használjuk a "konyhában", édességekben, és sósságokban egyaránt.Készíthetünk vele, pudingokat, krémeket, fagylaltokat, kekszeket, süteményeket, fűszerezhetjük vele ecetet, mézet, vizet, sót és cukrot, a zöldségeinket és a húsokat is. Jól harmonizál a tejtermékekkel.A fűszer mennyiségére viszont figyeljünk oda, könnyen lehet fűszerként is "túladagolni"....http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/07/levendulas-panna-cotta.html...Milyen formájában alkalmazzuk?
Először is szárítsunk jó sokat. Csokorba kötve, szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé lógatva, vagy a virágfejeket leszedve, vékony rétegben szétterítve, napi rendszerességgel megmozgatva.- Készítsünk különböző formájú koszorúkat, fonjuk össze, kötözzük vállfára, vagy varrjunk illatpárnákat.(Ha az olvasás után átugrunk Évához, láthatunk Nála sok szép levendulás díszt :)- A szikkadt virággal fűszerezzünk sót, cukrot: szép üvegbe rétegezzük a cukrot/sót, a virágokkal felváltva.- Fűszerezzünk vele ecetet: egy üvegcse almaecetbe vagy borecetbe lógassunk néhány ág levendulát. Hagyjuk benne pár hétig, majd vegyük ki, az ecetet szűrjük át.- Készítsünk vele olajat, ami később masszázsolaj lehet, vagy arckrémeinkbe, testápolónkba keverhetjük: áztassunk hidegen sajtolt olajba szikkadt vagy száraz levendula virágot és pár hét múlva szűrjük le.
- Fűszerezzünk vele mézet (lásd lent).
-
Keverjük fűszerkeverékekbe, pl. a Provence-i fűszerkeverék.- Használjuk fel kézműves kozmetikumainkban: pl. levendulavíz, fürdő, szappan.A levendulás vizet úgy készítsük, mint a rózsavizet: desztillált vagy tisztított,esetleg forrásvízbe áztassunk friss vagy szárított levendulavirágot.Hidegen tartva 7-10 napig tudjuk bőrünk tisztítására, frissítésére felhasználni.A kényeztető fürdő vizünkbe, vagy forrázzunk le levendulavirágot, hagyjuk állni pár órát,majd szűrjük bele a kád vízbe,vagy 1-2 dl tejben/tejszínben keverjünk el 5-10 csepp tiszta Levendula illóolajat(pl. Tihanyi levendula illóolaj) és ezt öntsük a kád vízbe.A víz ne legyen túl meleg és 20-25 percnél többet ne mártózzunk benne, akkor sem ha szeretnénk.- A friss virágot a virágzás idejében, tegyük ételeinkbe, készítsünk vele, italokat napi rendszerességgel....hamarosan mutatom :)...A levendulaméz nagyon finom (mint minden te