Fekete borsos házi sajt

  • 2013.07.31.
  • 9

Imádok "alap" dolgokat előállítani, szeretek az élő "anyagokkal" alkotni, mint pl. a tej.A blogon is van már néhány bejegyzés, a sajtok közül...
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/lagy-kecskesajt-fuszeres-olivaolajban.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/szololevelben-erlelt-sajt.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/francia-tipusu-fel-kecskesajt.htmlHatalmas vágyat érzek, a további sajtok készítéséhez, mert óriási lehetőségeket rejtenek,
DE nem akaródzik oltót vennem....Mindig előjön egy kép és nem "tudok" ezen továbblépni....
Veszek oltóval készült sajtot, mert az már másról is szól, de magam nem készítek vele.Ez a sajt "recept" már
sokszor szembe jött velem, de halogattam, mert nem értettem miért kell bele ennyi minden....évekkel ezelőtt Erdélyiek meséltek róla, elraktároztam magamban, majd tovább mentem. Hónapokkal ezelőtt Hajni készítette el, Ő is áradozott, és mert "ismerem" Őt, gondoltam,
na egyszer kipróbálom, majd megint feledésbe került.2 hete a Fb-n láttam egy bejegyzésben...Hát nekifogtam.Tudni kell, hogy van aki tesz bele tojást, van aki nem, én mindkét variációt kipróbáltam,
s bár Hajni tett bele, mindkét esetben az Ő bejegyzéséből indultam ki.Ízben nem jobb az egyik a másiknál, csak állagában kicsit más. Az ízét a fűszerek és a só határozzák meg.Bolti tejből készítettem, mert azt tudom, hogy házi tejből mindent lehet, de Sokan nem jutnak házi tejhez,
így nagyobb kihívást láttam a dobozos tejben....A 21 napos lejáratú (nem tartós) tejet használtam hozzá, a s... saját márkáját.A túró is bolti (szerintem ehhez nagyon megfelel) szintén a s... saját márkás 500 gr-ost választottam.(A s..., nincs semmilyen üzleti kapcsolatom, csupán közel van egy boltjuk az otthonomhoz,
így ha valami kell, hát oda megyek.) Elsőként a tojás nélküli változatot mutatom, amit szikkadás után egy sófürdőben érleltem még egy napot.Natúr és fekete borsos változatban készítettem.Fekete borsos házi sajtHozzávalók1 liter 2,8 %-os tej500 gr túró60 gr teavaj 1 mk szódabikarbóna1 tk tengerisóA tejet a lábasba öntöttem, a túrót is (a tejbe) és összekevertem.Felforraltam, majd elzártam a tüzet és 20 percet így hagytam
(eddigi sajtkészítési tapasztalataimból indultam ki).
Így volt ideje a "fehérjének" teljesen kicsapódni,
-a savó színéből következtethetünk rá-
szép sárgás, "átlátszó" savó maradt a leöntés után. Mert következő lépésként a sűrű szövésű szűrön szétválasztottam őket (leszűrtem).A sajttésztát egy másik tiszta lábosba tettem (jobb ha nem tapadósat választunk).
(A savót kihűtöttem és megittuk.)
Hozzáadtam a vajat, a sót és a szódabikarbónát.
Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett, picivel több mint 10 percig főztem.
Ekkor már nyúlóssá vált, egyben volt a massza.Kettéosztottam, az egyik felébe belekevertem a szemes borsot és az őrlőt is megtekertem néhányszor.Kicsi tálakba kanalaztam és a kanállal lenyomkodtam, tömörítettem.Amikor kihűlt, kiborítottam és a konyhapulton hagytam megszikkadni (24 fok), kb. 3 órán át,
közben megfordítottam.Szikkadás után 1 nagy evőkanál sóból és annyi vízből ami ellepi a sajtot, sófürdőt készítettem és a borsos sajtot 24 órán át érleltem benne. Utána újra 2-3 óra alatt leszárítottam.
Határozottan markánsabb, sósabb íze lett, de sófürdő nélkül is megfelelő volt.(A natúrt nem tettem sófürdőbe.)Szeretetrehangoltan a Facebookon, ahol általában :) van napi aktuális.
Akinek kedve van, örömmel látom a privát oldalamon :)