Házi tejföl, tejföl házilag

  • 2013.06.11.
  • 3

Hogyan készítsünk tejfölt házilag, ha nincs tehenünk?Bár, ha beütjük a keresőbe, hogy "házi tejföl" elég sok találatra találunk,
kérésre most, ahogy én készítem. :)Szóval ha nincs tehenünk, akkor nem az őstermelői "módszerrel" készítjük a tejfölt, azaz nem hagyjuk a friss tejet 2-3 napig meleg helyen megaludni, és
nem szedjük le az aludttejről a TEJ-FÖLT.Amennyiben egy üvegedényben, kancsóban tennénk ezt (amit nem teszünk, mert nincs tehenünk),
akkor látnánk, hogy amikor a tej megalszik, akkor különféle rétegek keletkeznek.
A legfelső sárgás réteg, a tejföl.Ha leszednénk ezt a réteget, akkor maradna az aludttej, amiből enyhe melegítéssel túrót készíthetnénk.De nem így teszem, bár általában házi tejet veszek hozzá a piacon és tejfölt az Őstermelő nénitől.Most a tej az Őstermelő nénitől van, a tejföl amivel beoltottam, az pedig bolti.Mi készteti az embert, hogy otthon készítsen tejfölt, amikor a boltban is megveheti, akár igen jó minőségűt?Hát engem az ár. Ugyanis igen nagy a tejföl fogyasztás nálunk.Amíg a 450 gr-os tejföl tényleg 450 gr volt, addig nem is készítettem. De amikor az ismert márka, egyik hétről a másikra 360 gr-ra csökkent, akkor betelt a pohár.
(Bár meglepő módon, a pohár néha nem is kisebb, csak a "töltősúly".)
Nos, akkor megkérdeztem Mancika nénit (az Őstermelőt, akinek van tehene :),
hogy készítsek én az Tőle vásárolt tejből és tejfölből, még több tejfölt?ÍgyA tejet forraljam fel, hűtsem vissza kézmelegre, keverjem bele a tejfölt és hagyjam meleg helyen.
Így csinálom.Most annyi különbséggel, hogy boltban vettem a tejfölt (mert nem volt Mancika néninek).Tejföl házilagHozzávalók1 l házi tej450 gr tejfölA tejet felforraltam és hagytam, hogy visszahűljön annyira, hogy beledugva az ujjam ne legyen nagyon meleg.Belekevertem a tejfölt, egy habverővel elkevertem homogénné.A konyhában (22 fok) hagytam megaludni. (Ami a fotókon látszik 30 órás.)A kész tejfölöm, teteje sűrűbb, zsírosabb lett, ezt külön leszedtem.
...sűrűbb, zsírosabb....Az alja hígabb, soványabb.....hígabb, soványabb.....Az íze kellemesen savanykás, kicsit más mint a bolti, az őstermelői tejföl ízével szinte megegyezik.
Lehetséges a beoltás után több üvegbe szétrakni, adagonként, és úgy alvasztani meg. Nekem most nagyobb mennyiség kellett, nem maradt meg sokáig, így volt praktikusabb.Lett belőle, egészen zsíros sűrű tejföl, hígabb, zsírszegényebb tejföl.Ó és le is lehet csöpögtetni, akkor sűrű, krémes lesz.Megjegyzés- Lehet kevesebb tejföllel beoltani.- Lehet melegebben tartani, akkor előbb kész.- Lehet bolti tejjel készíteni.Joghurt házilag így készül:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/hazi-joghurt-vagy-joghurt-hazilag.htmlA "tejtermék házilag" címke alatt, még több ötlet, hogyan készítsünk otthon tejtermékeket.--------------------------------------------------------------2. bejegyzés (06.14.)
Hogyan készítsünk házi tejfölt, ha nincs házi tejünk, tehát bolti tejből és bolti tejfölből?Egyáltalán lehet-e?