Baconbe tekert sertésszűz korongok grillezett zöldségekkel és salátával

  • 2018.01.20.
  • 6

 
Vendégeket vártam és egy nem túl munkaigényes, de különleges és különlegesen finom ételt szerettem volna tálalni. Így utólag már tudom, hogy a legjobb választás volt, mert a siker és az ízek élvezete nem maradt el. Széles mosollyal zsebeltem be a dícséreteket.

 
Ahogy én készítettem: 80 dkg sertésszüzet, a bacon szélességének megfelelő méretű darabokra (4-5 cm) vágtam. Nekem ebből a mennyiségből 16 db lett. Tehát 16 db bacont is előkészítettem (30 dkg).

Pácot készítettem: Fekete borsból, színes borsból, fűszerpaprikából, borsikafűből 1 teáskanálnyi, fokhagyma- és metélőhagyma granulátumból 1,5 teáskanálnyi, sóból 2 teáskanálnyi, szerecsendióból késhegynyi, olíva olajból 2 evőkanálnyi mennyiséget használva. Alaposan összekevertem és bedörzsöltem vele a hús korongokat. Félre tettem ( kb. 1 óra hosszára).

Előkészítettem a zöldségeket a grillezéshez: 1 közepes nagyságú batáta (édesburgonya), 1 db tv paprika, 2 db kápiapaprika, 3 db sárgarépa, 4 db saláta cukkini, 6 db zellerszár.

Ezeket daraboltam a cukkinit karikára, a paprikákat négyfelé, a többit lehetőleg egyforma hosszúságú és szélességű hasábokra vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam, megszórtam fűszer sóval, olajszóróval megszórtam olívaolajjal. A sütő grill fokozatán 40 percig pirítottam.

Elővettem újból a húst és a pácból kiemelve, egyenként betekertem a korongokat a baconbe. A szalonna csík végénél fogvájóval megtűztem.

Utána olajt hevítettem és a hústekercseket elősütöttem. Csak az alját és a tetejét kell nagy lángon sütni 1-2 percet. Tulajdonképpen egy kérget sütünk rá, ami a hús nedvességét fogja megtartani. Ezt követően egy kiolajozott tepsibe, sorba leraktam és előmelegített sütőbe még 30 percig sütöttem 160 fokon. Félúton a korongokat átfordítottam. Tálalásig letakartam alufóliával és tálalás előtt eltávolítottam belőle a fogvájókat.

Egy nyers salátakeverék is készült hozzá:
Összetevői voltak: endívia,-radicchio saláta, kínai kel, petrezselyem, sárgarépa. A salátákat és a kelt apróbb darabokra téptem, a sárgarépát nagyon vékony csíkokra vágtam. Meglocsoltam citromos ízesítésű olíva olajjal és mézes almaecettel. Miután minden elkészült, a nyers saláta alapra helyeztem a megsült korongokat és körbe raktam a grillezett zöldségekkel.

Mindenki ízlésének megfelelően szedett a tányérjára.
Jó étvágyat!