Gesztenyével-aszaltszilvával töltött pulykamell rolád, burgonyapürével és fűszeres aszalt szilvamártással

  • 2018.01.07.
  • 0

 
Bár nálunk is a karácsonyi asztal remeke volt ez az étel, nem csak az ünnepre lehet elkészíteni! Igazi téli finomság.
 
Ahogy készítettem: 1 kg pulykamell filét nylon tasakban megklopfoltam, téglalap alakúra formálva. Sóztam, borsoztam és némi apróra vágott fokhagymával is bedörzsöltem és félre tettem.

 
30 dkg gesztenyét, hámoztam és előfőztem. 30 dkg aszalt szilvát fahéjas, vörösborban megpároltam.
Alufóliát terítettem ki,a leendő tekercsnek megfelelő hosszúságba. Ezt beterítettem vékony bacon szeletekkel (35 dkg) úgy, hogy a szélei egymást kicsit fedjék.

 
Ráhelyeztem a pulykamell filét. Közepére hosszanti irányba a tölteléket. Két aszalt szilva sor közé került a gesztenye. A fólia segítségével szorosan feltekertem, majd a fóliát eltávolítottam róla.

 
Egy megfelelő méretű tepsit alaposan kizsíroztam. 3 fej vöröshagymát cikkekbe a tepsibe szeleteltem, meglocsoltam egy kevéske (0,5 dl) vízzel és ráültettem a tekercset.
Sütőbe tettem és 200 fokon a szalonna pirulásáig sütöttem, addigra a hús is megpuhult. Ezt azonban ellenőrizzük hústűvel.

 
Ha megsült, kiveszem a tepsiből és pihentetem majd éles késsel szeletelem.

 
A vissza maradt szaftból készült a mártás:
A hagymás szaftot fűszeres vörösborral (2,5 dl) néhány szem aszalt szilvával valamint egy teáskanál rozmaringgal összefőztem. Ízlelés után, szükség szerint sóztam, borsoztam. A tűzről levéve turmixoltam., majd a tűzre visszatéve kevés tejszínnel selymesítettem. A megfelelő állag elérése után levettem a tűzről. Langyosra hűlve tálaltam.
Krumplipüré készült hozzá:
1/3 édes (batáta)- és 2/3 étkezési burgonyából. A szokásos módon a krumplikat megfőztem, pépesítettem és ízesítettem sóval, borssal, szerecsendióval majd alaposan kikevertem. Ha szükséges tejszínnel lehet lazítani.
Mindent egy tálon szervíroztam .

 
Jó étvágyat!