Pulykahere pörkölt

  • 2017.12.03.
  • 4

 
Sokan óckodnak a here pörköltektől, pedig semmi ok rá. Nagyon finom, ízletes. Szokták kérdezni, mihez hasonlít az íze? Nehéz meghatározni, de ha nagyon muszáj, akkor a máj és a velő közötti állapotot tudnám megjelölni. Én ajánlom, hogy legalább egyszer kóstolja meg mindenki, hogy maga győződjön meg a remek ízekről. Elkészítése hasonló, mint bármilyen más pörkölté.

 
Ahogy én készítettem: 0,5 kg pulykaheréből készítettem. A heréket alaposan megmostam, a fölösleges hártyától megszabadítottam. A nagyobbakat félbe vágtam (ezek, sütés közben azonban összegömbölyödtek).

20 dkg húsos füstölt szalonnát kockáztam, majd egy lábasban kiolvasztottam.

A pörcöket félretettem.

Egy közepes fej vöröshagymát, 1db zöldpaprikát (lehet, enyhén csípős is),1 db paradicsomot kockákra vágtam.

A szalonnasütéséből visszamaradt zsírba üvegessé pároltam a hagymát, majd a tűzről lehúzva egy evőkanál őrölt pirospaprikát adtam hozzá. Átforgattam és rögtön rátettem a heréket, az aprított paprikát és paradicsomot is. Összevegyítettem és visszatettem a tűzre. Kevés vizet öntöttem alá és lefedve 10 percig pároltam. Utána a fedőt leemeltem és fűszereztem a pörköltet (sóval, borssal, kakukkfűvel, őrölt köménnyel).

Fedő nélkül készre sütöttem, akkor jó, ha már a vizet elpárologta és csak sűrű szaft marad alatta. Miután elkészült megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel. Melegen, nokedlivel (amit a pörccel megszórtam és a szafttal meglocsoltam) tálaltam és bármilyen savanyúság illik hozzá.

Jó étvágyat!