Mézes-mustáros csirkecomb sütőtökös-batáta (édesburgonya) körettel

  • 2017.09.19.
  • 8

 
Ebben az ételemben a hagyományosnak nevezhető hús és a reform köret tökéletes összhangot alkottak. Csodás ízeket élvezhettünk.

 
Ahogy én készítettem:
A csirkecombokat (6db =1,8 kg) megmostam, majd szárazra töröltem.Pácot készítettem az alábbi összetevőkből: 3 evőkanál olaj, 1evőkanál mustár, 1evőkanál méz, 1kávéskanál őrölt fűszerpaprika, 1 kávéskanál só, kevés frissen őrölt bors. Alaposan összekevertem és bedörzsöltem vele a csirkecombokat. Egy zárható edénybe tettem és lefedve a hűtőben tartottam további felhasználásig. Ezt a műveletet jó előző nap este elvégezni.

Másnap, egy megfelelő méretű tepsit alaposan kiolajoztam és a pácléből a combokat belesorakoztattam. Kenőecsettel a páclevet elsimítottam rajta. A maradék páclevet félretettem.

Lefedtem alufóliával és 180 fokos sütőben sütöttem a hús puhulásáig (50 perc). Félidőben a félretett páclével átkentem és újból visszatakarva tovább sütöttem.

Amikor a hús puhává vált, leemeltem róla a fóliát, újból kenőecsettel átkentem a páclével és 200 fokra emelve a hőfokot kicsit pirítottam a húst. Tálalásig melegen tartottam.

Körete, sütőtökös-batáta volt. Ehhez a sütőtököt daraboltam és megsütöttem. A sült tök héját eltávolítottam és 30 dkg-ot használtam a tökből a körethez. 60 dkg batátát (édesburgonya) meghámoztam, kockákra vágtam és annyi sós vízben, ami ellepi odatettem főni. Amikor megfőtt, leszűrtem. Vegyítettem a sütőtökkel és együtt pépesítettem.

Ízesítettem, 2 gerezd zúzott fokhagymával,1 kávéskanál őrölt chilivel, 1,5 cm hosszúságú reszelt friss gyömbérrel, szükség szerint sóval és 10 dkg vajjal pürésítettem. Tálaláskor fekete olívabogyóval díszítettem.
 
Jó étvágyat!