Sertés szűzérmék Eszterházy módra, petrezselymes rizsgolyókkal

  • 2017.07.23.
  • 4

 
Egyik kedvenc húsfélénk a sertésszűz. Nagyon ritkán lehet megfelelő méretűhöz hozzájutni, de ha sikerül nincs pardon, terítékre kerül. Most is ez történt és én az Eszterházy módon történő elkészítés mellett döntöttem. Nem bántam meg, mert a selymes zöldséges szósszal, tökéletes együttest alkottak.
 
Ahogy én készítettem:
50 dkg sertés szűzérmét hártyáitól megtisztítottam és ujjnyi széles szeleteket vágtam belőle.

Gyengéden megklopfoltam, sóztam, borsoztam és félretettem, amíg a zöldségeket elkészítettem.

 
2 szál sárgarépát és 1 szál petrezselyemgyökeret (összességében 25 dkg) megtisztítottam és nagyjából azonos hosszúságú, gyufaszál vastagságú metéltre vágtam.

 Utána zsírt hevítettem (15 dkg) és a félretett hús szeleteket lisztben megforgatva a forró zsírban mind két oldalról elősütöttem. Kiszedtem a zsírból és félretettem.

A visszamaradt zsiradékon 1 nagy fej apró kockákra vágott vöröshagymát dinszteltem. Amikor üvegessé vált hozzáadtam a hús szeleteket, 2 db babérlevelet, ízlés szerint sót, borsot és 0,5 dl fehérborral felengedtem. Fedő alatt, lassú tűzön 15-20 percig pároltam.

Ezt követően az aprított zöldség is hozzákerült, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, ½ citrom kicsavart leve, a citrom héja vékony csíkokra vágva, ízlés szerint mustár és cukor. Kevés vízzel (0,5 dl) felengedtem és kis lángon fedő alatt a zöldségek puhulásáig pároltam. Akkor jó, ha a zöldségek még roppanósak maradnak.

A húsokat újból kiszedtem és a zöldséges szószt besűrítettem. 2 dl tejfölt elkevertem 1 evőkanál liszttel és 0,5 dl borral, ezzel végeztem a sűrítést.
A húsokat tálra tettem és a zöldséges szósszal tálaltam.

Köretként petrezselymes rizsgolyókat fogyasztottunk. Ehhez az előfőzött tasakos rizst előírás szerint megfőztem, amikor kicsit meghűlt, golyókat formáltam belőle és apróra vágott petrezselyemzöldben meghempergettem.
 
Jó étvágyat!