Töltött padlizsán csónak kukoricás rizzsel

  • 2017.07.17.
  • 8

 
Ennél az ételnél nagyon fontos a jó alapanyag kiválasztása. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény, a héja fényes. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Igen sokrétűen lehet elkészíteni, én most egy töltött változatot hoztam.
Ahogy készült:
2 db szép, egészséges, fénylő padlizsánt megmostam és hosszába félbevágtam. Picit besóztam, karalábévájóval a húsát kiszedtem és a darabokat félretettem. A kivájt padlizsánokat 20 percre közepes hőfokon a sütőbe tettem.

Addig elkészítettem a tölteléket: 1 fej vöröshagymát apró kockákra vágva zsíron megdinszteltem. Utána 0,5 kg darált húst adtam hozzá (ez lehet sertés, csirke, marha, pulyka) és a hús fehéredéséig sütöttem. Akkor rádobtam 1 db darabolt paradicsomot, a félretett padlizsán húst, 3 evőkanál paradicsompürét, 2 gerezd zúzott fokhagymát, fűszereket (1 ek. só, 1mk. bors, 1 kk. bazsalikom, 1kk. oregano, 1mk. lestyán, 1ek. cukor). A hús puhulásáig sütöttem, folyadékot nem igényelt.
A kivájt padlizsánokat ezzel a töltelékkel megtöltöttem, alaposan megszórtam reszelt sajttal és 15-20 percre újból a sütőbe dugtam, majd az utolsó 3 percben a sajtot rágrilleztem.
Tasakos előfőzött rizst, előírás szerint sós vízben puhára főztem, majd főtt morzsolt kukoricával összekevertem.

 
Ez lett a köret a töltött padlizsánok mellé.

Jó étvágyat!