Hidegen kelesztett (zacskós) lángos

  • 2017.07.09.
  • 2

 
Strandolás idején mindig sláger volt nálunk a palacsinta és a lángos. Azt hittem, olyan finomakat csak ott tudnak készíteni. Aztán kipróbáltam a hidegen kelesztett lángost és az íze még a strandin is túl tett. Ajánlom, hogy próbáljátok meg, mert kis munkával csoda finomságot tudtok az asztalra varázsolni.
Ahogy én készítettem:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 egész tojás, 1 kis csomag friss élesztő (10 gr), 1 kis tejföl (2,5 dl), 1/2 l tej, 1 evőkanál só. Ebből a mennyiségből, attól függően milyen nagyokat készítünk, 10 db lesz.Elkészítése: A lisztet a sóval elkeverem, beleütöm a tojásokat, hozzáöntöm a tejfölt és a tejet, belemorzsolom az élesztőt és alaposan összekeverem. Kézzel simára dagasztom. Amikor selymessé válik a tészta, cipót formálok belőle és egy nylon zsákba teszem. A tetejét megkenem olajjal és a zsákot lazán lekötöm. Egy tálba helyezem és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Reggel fogom sütni. A zsákból kiveszem a tésztát, olajos kézzel átgyúrom. Késsel 10 dkg-os darabokat vágok belőle. Csak annyit amennyire szükségem van.
 
A többit visszateszem a zsákba és újra felhasználásig hűtőben tárolom.

A darabokat újra cipóvá formálom, majd megfelelő nagyságúvá nyújtom (kézzel húzogatom).

Bő forró olajban vagy zsírban mind a két oldalát megsütöm.

A zsiradékot lecsöpögtetem róla. Én erre a célra a tányér csöpögtetőt szoktam használni.

Ezt követően tálalható.

Mindenki ízlésének megfelelő feltéttel vagy natúr is fogyaszthatja. Én kínálok hozzá, zúzott fokhagymát olajba áztatva, tejfölt, reszelt sajtot. Ez az én verzióm. Ezen még a felsoroltakon kívül paradicsom darabkák is vannak.

Jó étvágyat