Tejszínes-rozmaringos csirkemell, sonkás- pirított zöldséges üvegtészta körettel

  • 2017.06.19.
  • 1



A mai ételem érdekessége az üvegtészta. Amit erről érdemes tudni, hogy az ázsiai konyha tésztaszerű alapanyaga, melyet elsősorban köretként és levesbetétként használnak fel. Rendkívül vékony, és fogyasztható állapotban szinte átlátszó.


Mungóbab keményítőből és vízből készül, tojás hozzáadása nélkül.


Más tésztafélék elkészítési módjától eltérően az üvegtésztát általában nem főzik meg, hanem beáztatják és megsütik vagy közvetlenül a levesbe teszik. Lehet pirítani is.


Az üvegtészta gazdag vitaminokban és alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma.


Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni, vagy húsokhoz köretként adhatjuk. Klasszikus Wok-zöldség, de saláták készítéséhez is felhasználják.Az én húsos ételemnek is kiváló körete volt.
Ahogy én készítettem: Először a húst készítettem el: 4 db (1 kg) filézett csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágtam.
Mogyoróolajon wok edénybe puhára pároltam. Ízesítettem sóval, borssal, fűszerpaprikával és rozmaringgal. Mivel most nem volt rozmaring ágam, ezért por alakban használtam. A fűszereket ízlésünknek megfelelő mennyiségben alkalmazzuk. Amikor a hús megpuhult, nyakon öntöttem 2 dl főzőtejszínnel és megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel. Néhányszor jól átkavargattam és el is készült. Tálalásig melegen tartottam.
Sonkás-pirított zöldséget készítettem: Ehhez a zöldségeket megtisztítottam és 3 mm vastag, 8-10 cm hosszú csíkokra vágtam. Mindenki az ízlésének megfelelő zöldségeket használhatja. Nálam sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, karalábé, kelkáposzta, karfiol. brokkoli, póréhagyma volt az alkotórész. Egyedül arra kell ügyelni, hogy párolási idejüknek megfelelő sorrendben tegyük a párolóedénybe (wok).
A csemege sonkát ( 35 dkg) olyan méretűre vágtam, mint a zöldségeket.
Én extra szűz olívaolajon először a póréhagymát pároltam, ezt követte a sonka,a karalábé, fehérrépa, szárzeller, sárgarépa végül a karfiol és brokkoli, legvégén pedig a csíkozott kelkáposzta. Picit sóztam, borsoztam és ázsiai fűszer keveréket használtam az ízesítésére. Ügyeljünk arra, hogy még roppanósak maradjanak a zöldségek, mert akkor finom.
Üvegtészta:
Ezt a fajta tésztát nem kell főzni, csak forrázni. Sós vizet forraltam, ebbe öntöttem az üvegtésztát és 3 perc után leszűrtem. Összekevertem a sonkás zöldségekkel, meglocsoltam kevéske mogyoróolajjal.

Nagyon finom körete volt a húsnak.

 
Jó étvágyat!