Rakott kelkáposzta gazdagon

  • 2017.05.01.
  • 8

 
Kedvenceink egyike a rakott kel. Most egy kicsit felturbóztam, hogy még ízletesebb legyen. Van benne a megszokottakon kívül szalonna, bőséges tejföl és sok-sok sajt.

Ahogy én készítettem:
Előkészületek: Egy 1-1,5 kg-os kelkáposztát a torzsa nélkül kisebb darabokra vágtam.  Vízben, amit sóval, köménymaggal és fokhagymával ízesítettem fél puhára megfőztem. Miután megfőtt, leszűrtem és lecsepegtettem. 20 dkg rizst, ételízesítős vízben puhára főztem. 60 dkg darált sertés húst, hagymás zsíron megsütöttem. Ízesítettem sóval, borssal, köménnyel, fokhagymával. 3 dl 20-os tejfölt elkevertem sóval és fűszer paprikával. 2 dl pedig a megsült hús zsírjával. 6 vékony szelet császárszalonnát is előkészítettem.

Ezek után következett a rétegezés: A megfelelő méretű sütőedényt kivajaztam és beterítettem az alját császárszalonnával.
Erre terítettem a főtt kelkáposzta felét.
Ezt követte a rizs.
Majd a zsírjától lecsöpögtetett sült darált hús.
A fűszerpaprikával ízesített tejföllel leöntöttem.
A maradék kelkáposztával betakartam.
A megmaradt császárszalonna szeleteket kakastaréj formán bevagdostam és a káposzta tetején elhelyeztem.
Végül a sült hús zsírjával elkevert tejföllel zártam a rétegezést.
Sütőbe tettem (az én edényem miatt hideg sütőbe) és 180 fokon 40 percig sütöttem. Utána a sütőből kivéve, megszórtam durvára reszelt sajttal, amivel még tovább sütöttem 15 percig.
A sütés befejezése előtt 5 perccel, néhány karika paradicsomot és pár szál petrezselyem zöldet tettem a tetejére.
Íme, el is készült.
Egy kicsit hagytam hűlni és szeleteltem.
Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Ha valaki igényli, még tejföllel is meglocsolhatja.
Jó étvágyat!