Töltött burgonyatekercs salátaágyon
- 2017.03.06.
- 9
Megint egy olyan ételt hoztam, ami egyszerű, de nagyszerű! Hidegen és melegen egyaránt élvezhető. Ebédre és vacsorára is kitűnő.
Ahogy én készítettem: 1 kg burgonyát héjában megfőztem. Megtisztítottam és összetörtem.
Hagytam langyosra hűlni, majd adtam hozzá 20 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 2 db tojást, 1 evőkanál sót.
Lisztezett gyúrótáblán összegyúrtam.
Addig hagytam állni, amíg a tölteléket elkészítettem. A töltelékhez: 80 dkg darált húst (zsírosabbat), 20 dkg sárgarépát kockákra vágva, 20 dkg gombát laskára vágva és 20 cm hosszú póréhagymát karikára vágva használtam.
Zsíron a hagymát fonnyasztottam, majd a tűzről levéve megszórtam 3 kávéskanál fűszerpaprikával, 1 kávéskanál borssal, 2 gerezd fokhagymát belenyomtam, ízlés szerint sóztam. Hozzáadtam a húst és visszahelyeztem a tűzre. Fehéredésig pároltam, akkor a sárgarépát és gombát is beleöntöttem és együtt készre sütöttem.
Hagytam kihűlni. A tésztát, lisztezett zsírpapíron elnyújtottam 1 cm vastagságúra. Amikor a töltelék meghűlt, rákentem a tésztára teljes hosszába és szélességébe.A papír segítségével feltekertem.
Egy kicsit megdíszítettem és előmelegített sütőbe tettem.
180 fokon 45 perc alatt sült meg. A 40. percnél egy tojással megkentem a tetejét és visszatoltam a sütőbe. Gyönyörűen megsült.
Salátaágyon tálaltam. A salátafejet leveleire szedtem, alaposan megmostam és papírtörlővel leitattam róla a vizet. Meglocsoltam extra szűz olívaolajjal és tárkony ecettel végül salátamag keverékkel szórtam meg. Néhány paradicsom darabkával is ízesítettem.
Szépen lehet szeletelni és hidegen is kitűnő.
Jó étvágyat!
A szerzőről
Szép ízek-Szepi Ági asztalánál