Töltött burgonyatekercs salátaágyon

  • 2017.03.06.
  • 9

 
Megint egy olyan ételt hoztam, ami egyszerű, de nagyszerű! Hidegen és melegen egyaránt élvezhető. Ebédre és vacsorára is kitűnő.
Ahogy én készítettem: 1 kg burgonyát héjában megfőztem. Megtisztítottam és összetörtem.

Hagytam langyosra hűlni, majd adtam hozzá 20 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 2 db tojást, 1 evőkanál sót.

Lisztezett gyúrótáblán összegyúrtam.

Addig hagytam állni, amíg a tölteléket elkészítettem. A töltelékhez: 80 dkg darált húst (zsírosabbat), 20 dkg sárgarépát kockákra vágva, 20 dkg gombát laskára vágva és 20 cm hosszú póréhagymát karikára vágva használtam.

Zsíron a hagymát fonnyasztottam, majd a tűzről levéve megszórtam 3 kávéskanál fűszerpaprikával, 1 kávéskanál borssal, 2 gerezd fokhagymát belenyomtam, ízlés szerint sóztam. Hozzáadtam a húst és visszahelyeztem a tűzre. Fehéredésig pároltam, akkor a sárgarépát és gombát is beleöntöttem és együtt készre sütöttem.

 Hagytam kihűlni. A tésztát, lisztezett zsírpapíron elnyújtottam 1 cm vastagságúra. Amikor a töltelék meghűlt, rákentem a tésztára teljes hosszába és szélességébe.A papír segítségével feltekertem.

Egy kicsit megdíszítettem és előmelegített sütőbe tettem.

180 fokon 45 perc alatt sült meg. A 40. percnél egy tojással megkentem a tetejét és visszatoltam a sütőbe. Gyönyörűen megsült.

Salátaágyon tálaltam. A salátafejet leveleire szedtem, alaposan megmostam és papírtörlővel leitattam róla a vizet. Meglocsoltam extra szűz olívaolajjal és tárkony ecettel végül salátamag keverékkel szórtam meg. Néhány paradicsom darabkával is ízesítettem.

Szépen lehet szeletelni és hidegen is kitűnő.

Jó étvágyat!