Az én négy magvas házi kenyérkém

  • 2017.01.25.
  • 9

 
Sok kenyeret készítettem már, de egyik kedvencünk a magvas kenyér. A házi kenyérnek nincs párja, mert adalék mentes, mindig friss és ízlésünknek megfelelően készíthetjük el.Ezt a most hozott kenyérkémet annyira egyszerű elkészíteni, hogy bátran ajánlom kezdő háziasszonyok vagy eddig az otthoni sütést halogatók figyelmébe is!
Ahogy én készítettem: Mérleg helyett 2,5 dl –es bögrét használtam. A dagasztótálba öntöttem 3 bögre BL 80 gyermelyi, fehér búzakenyérlisztet, 1,5 bögre langyos vizet, 2 dkg porélesztőt, két evőkanál olajat, csipet sót, három kávéskanál cukrot. Ezeket jól összedolgoztam. Akkor jó, ha sem a tálhoz, sem a kezünkhöz nem tapad. Lefedtem a tálat és 10 percig állni hagytam.

Utána lisztezett gyúrótáblán még egyszer átgyúrtam a tésztát, amíg bársonyossá nem vált. Újból 10 perc pihentetés következett.

Megformáltam és bevagdostam tetszőlegesen. Apró magvakkal (hántolt napraforgómag, szezámmag, lenmag, fekete szezámmag) megszórtam.

Megfelelő méretű kacsasütő (jénai) tálba sütőpapírt tettem és ebbe helyeztem a megformált kenyeret. Vízzel megkentem a tetejét és a tál fedelét is belülről, amit ráhelyeztem. Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütöttem. Akkor leemeltem a fedelet a tálról, átkentem vízzel a kenyeret és fedő nélkül még 10 percet sütöttem. A sütőből kivéve megint átkentem vízzel a tetejét és rácsra helyezve hűtöttem ki.

 Ebből a mennyiségből egy 90 dkg-os kenyér lett. Konyharuhával letakarva frissen tudjuk tartani.

 
Jó étvágyat!