Rétes saját készítésű vajas leveles tésztából

  • 2016.10.11.
  • 3

 
Kedvenc tésztám, a vajas leveles tészta, mert jól formázható és édesen, sósan egyaránt kiváló. Felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt. Ha időm engedi nagyobb mennyiséget készítek és 0,5 kg adagokba lefagyasztom. Most rétest készítettem belőle.

Ahogy én készítem:
Vajas leveles tészta készítése:Ez nagy adag, de mi sokan vagyunk, tehát akinek nincs ennyire szüksége, felezze az adagokat. Viszont jól fagyasztható és tárolható!1 kg finom liszt, 50 dkg vaj, 3 dl tejföl, 2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz), 2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só.A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, megkenem vajjal és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában kell hajtani a tésztát, így lesz leveles.Annyiszor ismétlem, míg a vaj el nem fogy, (általában háromszor). Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen (de nem hűtőbe) pihentetem.
Így készül a rétes:Ezt követően lisztezett gyúrótáblán elnyújtom, de nem szabad 4-5 mm-nél vékonyabbra nyújtani. Ízlésünknek megfelelő töltelékkel megtöltöm és konyharuha segítségével tekerem föl.A képen láthatóak meggyes, káposztás,túrós.

Meggyes töltelék: A kimagozott meggybefőttet alaposan lecsöpögtetem. Megszórom fahéjjal és zsemlemorzsában vékonyan meghempergetem. Hézagosan teszem a tésztára, mert tekerés közben mindenhová fog jutni. Ha sűrűn töltjük, akkor szétrepeszti sütés közben a tésztát.

Túrós töltelék: A túrót villával összetöröm. Tojássárgájával és kevéske habtejszínnel összekeverem. Ízesítem vanilliás cukorral. Aki szereti mazsolát is tehet bele.

Káposztás töltelék: A káposztát legyalulom és kókuszvajon megdinsztelem. Egy pici sót és cukrot adok hozzá. Attól függően változtatva az arányt, hogy sósan vagy édesen szeretnénk-e fogyasztani.

A feltekert tészta tetejét tojássárgájával alaposan megkenem és  előmelegített, forró (200 fok) sütőben sütöm. (Kb. 20-25 perc).Langyosra hűlve szeletelhető és ha szeretjük akkor por- vagy vaniliás cukorral meghinthető.
Jó étvágyat!