Ropogós bőrös sertéssült, burgonya rózsával

  • 2016.10.09.
  • 9

 
Ma sikerült újból olyan ételt készítenem, ami már a szemünknek is jól esett. Erre már csak ráadás volt csodás illata, a ropogós bőrrel körbevett porhanyós hús.
Ahogy én készítettem: A bőrös csontos sertéscomb (1,5 kg) bőrét irdaltam, hogy sülés közben ne kapja össze a húst. 4 gerezd fokhagymát meghámoztam, kettéhasítottam és megspékeltem vele a húst.

Gyors pácot készítettem: 1 evőkanál sót, 1 mokkáskanál őrölt fekete borsot, 1 evőkanál fűszerpaprikát, 1 mokkáskanál őrölt köményt összekevertem 1 dl extra szűz olívaolajjal. Ebbe tettem a fokhagymával tűzdelt húst és hagytam állni 1-2 órát. Közben néhányszor átforgattam.

Ezt követően a húst is bevagdaltam és egy megfelelő méretű tepsibe vagy lábasba áthelyeztem. A páclevet ráöntöttem és megkínáltam finom vörösborral, amiből elfogadott 1 dl-t. Fóliával lefedtem és 200 fokon sütöttem közben a húslével locsolgattam. 1,5 óra múlva leemeltem róla a fóliát és még 20-25 percet pirítottam a tetejét.

Megszórtam színes borssal.
Burgonyarózsákat készítettem köretként:

A krumplit hámozás után, 1-2 mm vastagságú karikákra vágtam. A muffin sütőt extra szűz olívaolajjal kikentem, vékonyra szelt baconnal kibéleltem és a krumplikarikákat körberaktam egy-egy lyukba.

Hasábburgonya fűszersóval megszórtam.

180 fokon sütöttem 30-35 percig, amíg a burgonyaszirmok széle elkezdett pirosodni.

Kivettem a sütőből és villa segítségével kiemeltem a formából. Melegen tálaltam.

Mi vegyes savanyúságot fogyasztottunk hozzá (kovászolt káposzta, csemege uborka).

Jó étvágyat!