Gyors almás-túrós sütike

  • 2016.09.26.
  • 7

 
Van amikor megkívánunk egy kis édességet, de nem "habos-babos" dologra vágyunk. Akkor ajánlom ezt a nem hizlaló, de finom almás-túrós sütikét, amihez még sütő tudomány sem kell.Nagyon egyszerű és gyorsan elkészül, ha van előre elkészített vajas leveles tésztánk vagy készen vásároljuk. Én időnként nagyobb mennyiséget szoktam belőle készíteni és adagolva lefagyasztom.

Ahogy én készítettem:Vajas leveles tésztát  készítettem: (12 db-hoz) 1/2 kg finom liszt, 25 dkg vaj, 1,5 dl tejföl, 1-2 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz), 1 teáskanál ecet, 2 teáskanál só. A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Fél órát pihentetem, majd elnyújtom, megkenem vajjal és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában kell hajtani a tésztát, így lesz leveles. Annyiszor ismétlem, míg a vaj el nem fogy (általában háromszor). Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen
Ízesített túrótölteléket készítettem:

35 dkg túrót összetörtem villával, adtam hozzá egy evőkanál vanília aromát, 15 gr vanilliás cukrot  és egy kávéskanál rum aromát, 1,5 db tojás sárgáját ( a többit félre tettem a kenéshez). Az egészet összeturmixoltam.
2 db almát megmostam és héjastól nagyon vékony cikkekre szeltem.

Pihentetés után a tésztát lisztezett gyúrótáblán átgyúrtam majd fél cm vastagságúra elnyújtottam. 12 db 5x40 cm-es csíkokra vágtam.

 
Minden csíkot megkentem a túrós töltelékkel és 4-5 db alma szeletet helyeztem rá, amit meghintettem fahéjjal.

Óvatosan feltekertem és kivajazott muffin formába tettem. A tetejét megkentem a félretett tojássárgájával.

Előmelegített sütőbe 160 fokon 20-25 perc alatt készre sül. Néhány perc hűlés után szépen kiemelhető a formából.
 
Jó étvágyat!