Túrós, tejfölös nudli, sült szalonnával

  • 2016.04.30.
  • 5

 
Gyerekkoromba, Édesanyám gyakran készítette ezt az ételt. Most én is mint hagyományőrző ételt készítettem el. Akkoriban minden házilag készült hozzá, a túró, a tejföl és a szalonna is a házi disznóvágásból volt.

Ahogy én készítettem: A burgonyát héjában megfőztem, majd meghámoztam és áttörtem. 1 kg burgonyához 30-40 dkg (a burgonya minőségétől függ) lisztet, 1 evőkanál búzadarát és 1 tojást valamint sót adtam. Ezeket alaposan összegyúrtam és lisztezett gyúrótáblán 1 cm vastag lappá nyújtottam, majd 5 cm széles csíkokra vágtam, melyből 1 cm vastag szeleteket készítettem. A kezemmel nudlivá sodortam. Gyöngyöző, bő, sós vízben puhára főztem. Szűrőkanállal kiszedtem, langyos vízzel leöblítettem és jól lecsöpögtettem.
A túrót villával összetörtem, sóztam. A lecsöpögtetett nudlit, összekevertem vele. Majd a tetejére még külön is szórtam tálaláskor.Sült szalonna (házi tepertő):

A füstölt szalonnát, bőrétől megszabadítva, nem túl apró kockákra vágtam és tűzön, állandó kavargatás mellett szép pirosra sütöttem. Zsírjával együtt tálaltam és ezzel is lehetett a nudlit locsolgatni.
Aki igényelte, tejföllel is fogyaszthatta.

Jó étvágyat!