Szaftos sertés tarja, petrezselymes burgonyával

  • 2016.01.14.
  • 1

 
Télen sem kell a friss tavaszi illatokat száműzni! A petrezselyem csodás illatot varázsolt az ételnek, a hús pedig látványos körítés volt.

Ahogy én készítettem:
Szükséges hozzá lehetőleg (egy darabban) 1-1,5 kg sertéstarja, sütőzacskó, 1 csomó friss petrezselyem zöld, 1-1,5kg burgonya.
A tarját 2-3cm vastagságúra felszeleteltem. Én nagy szeleteket szoktam belőle készíteni, úgy hogy a vastagságot megfelezve bevágom a húst és szétterítem, így kéttenyérnyi darab lesz belőle, ami még összébb sül. Megmostam és papírtörlővel leitattam róla a vizet.
Pácot készítettem a következő módon:
 Olajba tettem sót, borsot, őrölt pirospaprikát, zúzott fokhagymát, reszelt vöröshagymát, őrölt köményt, koriandert, lestyánt, mustárt, alaposan összekevertem és a hússzeleteket átforgattam benne. Lefedtem az edényt és hűtőbe helyeztem. Ezt jó elkészíteni előző nap, hogy az ízek összeérjenek.
Másnap a bepácolt húst sütőzacskóba tettem a páclével együtt és öntöttem hozzá 1dl vizet. Lezártam a zsákot, tepsibe fektettem úgy, hogy a zacskó ne érjen a sütőhöz. Kb. 1 óra múlva  a zacskót ollóval felvágtam óvatosan, hogy a gőz meg ne égesse a kezemet és még 20 percig sütöttem, hogy szép piros legyen.
Közben elkészítettem a petrezselymes burgonyát. A burgonya hámozása, mosása után nagyságától függően daraboltam ( lehet egészbe ha apró, félbe, negyedelve, de lehetőleg egyforma nagyságúakra).oda tettem főni ételízesítős, köménymagos vízbe. Vigyázzunk a főzéssel, szét ne essen.
Míg főtt, meghámoztam egy fej vöröshagymát és apróra összevágtam, a petrezselymet megmostam és azt is finomra aprítottam. Kevéske olajon megfuttattam a hagymát, amikor üveges volt,hozzá adtam aprított petrezselyem zöldet. Néhány kavarás után kész is.
Közben a burgonya megfőtt, leszűrtem és hozzáöntöttem a petrezselymes alaphoz. Nem kavargattam, csak rázogattam.
Remélem mindenkinek ízleni fog!
Jó étvágyat!