Füstölt sonkás,rakott sült tészta

  • 2016.01.07.
  • 2

 
Néha tésztás ételeket is be kell illeszteni az étrendbe. Ezzel az szokott  a baj lenni, hogy csak pillanatnyilag telítenek és hamar megéhezünk utána. Nos ennél a tésztás ételnél, ez a veszély nem fenyeget!
Ahogy én készítem:A füstölt sonkát, só, bors, babérlevél, egy hámozott vöröshagyma és 2-3 gerezd fokhagyma kíséretében puhára főzöm ( ezt jó előző nap elkészíteni, mert hosszadalmas). Ha megpuhult apróbb kockákra vágom. Én fodros nagykocka tésztából készítettem. Ezt  a sonka levében kifőzöm, (lehet bő, sós vízbe is) majd alaposan lecsurgatom.  A sonkát tejföllel, egy rúd krémsajttal, tejszínnel és egy tojással, jól összekeverem és ízesítem, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyem zölddel. A sonkás masszát a tésztával összevegyítem és egy kivajazott megfelelő méretű tepsibe öntöm, elegyengetem. Sütőbe dugom (180 fokon) és addig sütöm, amíg szép piros színt nem kap. Akkor reszelt füstölt sajttal alaposan megszórom a tetejét, újra a sütőbe dugom, amíg a sajt rá nem olvad.
Melegen és hidegen is finom és szépen szeletelhető! Tálaláskor még külön reszelt sajtot szervírozok hozzá.Remek kiegészítője a nyers, színes zöldségsaláta:
Nálam került bele, fejes saláta, paradicsom, lilahagyma, kígyóuborka, retek (de összetevői opcionálisak).Ezeket aprítom, a salátát apróbbra tépem, tálalás előtt kicsit sózom, borsozom és olíva olajat, balzsamecetet, citrom levet csepegtetek rá.
Jó étvágyat!