Pikáns sárgarépa krémleves gyorsan, egyszerűen

  • 2015.05.21.
  • 3

Ezt az izgalmas fűszerezésű sárgarépa krémlevest garantáltan fogja szeretni az is, aki egyébként nem rajong a sárgarépáért. A hagyományos krémlevesek közül nem csak élénk sárga színével tűnik ki, hanem a curry-koriander-gyömbér hármasának köszönhetően intenzív ízvilága is egyedivé teszi. Különlegesen finom, ráadásul nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.Hozzávalók (2-3 adag):3 közepes sárgarépa1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma4 dl víz1 db erőleves kocka1,5 dl tejszínSóBorsFél evőkanál morzsolt koriander levélFél evőkanál curry por1 teáskanál őrölt gyömbérBacon szalonna szeletek (szeletekben vagy vékony csíkokra vágva)Reszelt sajtElkészítés:A megtisztított, megpucolt sárgarépákat és a vöröshagymát vágjuk kis kockákra, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük fel főni a zöldségeket 4 dl vízben. Adjuk hozzá a leveskockát is. Fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor botmixer segítségével turmixoljuk össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Ízesítsük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, valamint adjuk hozzá a koriandert, a curry port és a gyömbért. Forraljuk jól össze, majd tálaljuk reszelt sajttal és pirított bacon szalonnával.Hogy vegyek koriander levelet?Saját tapasztalataim szerint az áruházakban elérhető "hagyományos" fűszermárkák (Horváth Rozi, Lucullus, Kotányi, stb.) kínálatából hiányzik a koriander levél (lehet, hogy van - én nem találtam...). Koriander magot lehet kapni szinte bárhol, de eltérő íze miatt ez nem helyettesíti a levelet. Bio- és gyógynövény boltokban érdemes ezt a fűszert keresni - én is egy ilyen üzletben vettem a képen látható morzsolt koriander levelet.Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)