3 egészséges alternatíva krumplipürére (szénhidrátszegény burgonyapüré helyettesítők)

  • 2015.05.12.
  • 8

Ki ne szeretné a burgonyapürét?! Ám annak magas szénhidráttartalma miatt az Atkins diéta alatt és egyéb szénhidrátcsökkentett életmód esetén kerülendő. Az alábbiakban 3 alacsony szénhidráttartalmú zöldségpüré receptje látható, amelyekkel kiválóan helyettesítheted a hagyományos törtkrumplit.
A krumplipüré helyettesítésére gondolván legtöbbünknek talán a karfiolpüré juthat eszébe... Ez egy nagyszerű megoldás lenne, sokan azonban - a családom férfitagjait is beleértve - nem rajonganak ezért a zöldségért, ezért ennek felhasználása nélkül készültek az alábbi színes és különlegesen finom köretek.1. Zsályás zellerpüré | 2. Pasztinákos répapüré | 3. Krémes brokkolipüré1. Zsályás zellerpüréMind megjelenésében, mind ízvilágában ez áll a legközelebb a hagyományos burgonyapüréhez. A tejszínnek és a vajnak köszönhetően krémes és lágy állagú ez a zöldségpüré, és harmonikus fűszerezése révén nem erőteljes benne a zeller íze. Véleményem szerint tökéletesen helyettesíti a krumplipürét. :)Hozzávalók:1 nagy fej zellergumó1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma1 nagy gerezd fokhagyma2 evőkanál teavaj2 evőkanál 20%-os tejszín
0,5-1 evőkanál morzsolt zsálya
1 evőkanál ételízesítő
SóBors
Elkészítés:Hámozzuk meg a zellert, majd vágjuk kisebb kockákra. A vöröshagymát is kockázzuk fel, a fokhagymát pedig aprítsuk finomra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és főzzük kb. 30 percig (amíg a zeller jó puha és villával könnyedén vágható lesz). Miután megfőtt, egy fedő segítségével öntsük le a megmaradt lét. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a zsályát, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.
2. Pasztinákos répapüréA pasztinák a zellerfélék családjába tartozó, a sárgarépával rokon gyökérzöldség, amely kiváló alternatívája a burgonyának. Gyökere a petrezselyemnél gazdaságosabb, édeskés, sima felületű és fűszeres ízű. Sárgarépával vegyítve igazán különleges, finom, édesen fűszeres püré készíthető belőle - habár ízvilága és színe alapján kevésbé hasonlít a hagyományos krumplipüréhez.
Hozzávalók:2 közepes pasztinák
2 közepes sárgarépa
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál morzsolt kakukkfű
1 evőkanál ételízesítő
SóBorsElkészítés:Hámozzuk meg a pasztinákokat és a sárgarépákat, majd vágjuk őket kis kockákra. Tegyük a zöldségeket bő, forrásban lévő, ételízesítős vízbe, és kb. 15 perc alatt főzzük puhára őket. Miután megfőttek, egy fedő segítségével öntsük le róluk a megmaradt levet. Adjuk hozzá az olíva olajat, majd egy botmixer segítségével turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal.3. Krémes brokkolipüré
Tapasztalataim szerint a brokkoli - a karfiolhoz hasonlóan - egy igen megosztó zöldség. Aki azonban szereti a brokkolival készülő ételeket, ezt a pürét is imádni fogja! Fűszeres íze és élénk zöld színe ugyan eltér a hagyományos burgonyapürétől; ám ettől függetlenül nagyon jól illik húsok mellé köretként.Hozzávalók:1 fej brokkoli (vagy kb. 40-50 dkg mirelit brokkoli)1 pici (vagy egy fél) fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál ételízesítőSóBors
Szerecsendió1 csapott evőkanálnyi teavaj
Elkészítés:A megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott vöröshagymát és a finomra aprított fokhagymát tegyük fel főni 2 dl liter ételízesítős vízben. Adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és szerecsendiót. Forraljuk jól össze úgy, hogy a főzés végére a levét elfője. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük bele a vajat, majd botmixer segítségével turmixoljuk össze.Kellemes időtöltést, jó étvágyat kívánok! :)