Vajon sült sertéskaraj laskagomba mártással, zsömlegombóccal

  • 2020.02.06.
  • 5

Az úgy volt, hogy ettem volna egy kis vadast. (Főleg a gombóc miatt, imádom a zsömlegombócot, szerintem kár hanyagolnunk és csak vadashoz ennünk ezt az isteni köretet.) Meg ettem volna svéd húsgolyókat is. Közben meg jártomban-keltemben szép laskagombát láttam, megvettem. Mit vót mit tenni, kombináltam. Ímígyen ez lett a mai ebéd.Hozzávalók 2 főre:4 szelet hosszúkaraj4 dkg vajsó, borsa mártáshoz:40 dkg laskagomba2 dl tejszín2 púposkás evőkanál liszt fél liter marhahúsleves (kockából is tökéletes)3-4 evőkanál világos szójaszósz (ízlés szerint)1 teáskanál kristálycukorha még szükséges sófrissen őrölt borskakukkfűa zsömlegombóchoz:1,5 zsömlekevés zsiradék (vaj vagy zsír vagy olaj)fél csokor petrezselymezöld1 nagy tojássó 25 dkg lisztannyi víz, amennyivel összeáll a liszt és pirított zsömlekocka a tojással kicsit sűrűbb nokedlitésztává (kb. 2,5-3 dl)Megpirítottam a kockákra vágott szikkadtabb zsömlét kevés zsiradékon, áttettem egy tálba, hozzászitáltam a lisztet, sóztam, elkevertem, ráütöttem a tojást, hozzáadtam az aprított petrezselyemzöldet és vizet és a szokásosnál kicsit sűrűbb nokedlitésztává kevertem az egészet. (Én nem szeretem, ha túl lágy a zsömlegombóc, azt szeretem, ha haraphatóbb.)Sózott forrásban lévő vízbe evőkanállal gombócokat szaggattam, és enyhe forrásben 10 percig főztema
gombócokat, majd kiszedtem őket egy tálba.A vajon megsütöttem a sózott-borsozott, kiklopfolt karajszeleteket, majd félretettem őket egy tányérra. A visszamaradt vajon megpirítottam a szálakra tépkedett laskagombát kevés sóval, majd felöntöttem a marhahúslevessel. Adtam hozzá szójaszószt, cukrot, kakukkfűvet, kevés frissen őrölt borsot és felforraltam, Pár perc forrás után behabartam, újra felforraltam s még pár percig állandó keverés közben hagytam főni, s készen is volt. Ha kicsit sűrű lenne a mártás, higítsunk rajta vízzel.