Fokhagymás kerekrépaleves

  • 2018.12.16.
  • 8

Egyszerű krémleves zalaiaknak, mert kerekrépából van. :) Valójában inkább fokhagymakrémleves, csak répával sűrítve. Olcsó, egészséges és finom.Hozzávalók 4 főre:0,5 kg kerekrépa (tisztítva ennyi)3 nagy gerezd fokhagyma2 dkg vajsó, frissen őrölt borsreszelt szerecsendió1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér1/2 mokkáskanál frissen őrölt koriandermag1 zöldségleveskocka1 dl tejszínegy csipet cukorkevés citromlé2 púpos teáskanál étkezési keményítő1,7 liter víz a tetejére:10 dkg kolozsvári szalonna csíkozva, pörcre kisütve1 mokkáskanál pirospaprika (csípős)kakukkfű vagy petrezselyemlevelekA répát megtisztítottam, kockáztam. A vajat egy közepes fazékban felolvasztottam, a fokhagymát belereszeltem, picit sóztam és megfuttattam. Hozzáadtam a répakockákat és fedő alatt úgy öt percig pároltam. Majd felöntöttem vízzel, és fűszereztem. Közben kisütöttem a szalonnacsíkokat és mikor már nem volt nagyon forró a a zsír, ami kisült belőle, elkevertem a csípős pirospaprikával. Ha nagyon húsos lenne a szalonna, kevés zsírt vagy olajat lehet alátenni sütéskor.
Mikor puha volt már a répa, botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a tejszínt is és visszatettem a tűzre. Mikor forrt, egy deci hideg vízben elkevert étkezési keményítőt kevertem hozzá, hogy kellően sűrű legyen. Kóstoltam és úgy ítéltem, kell egy kis savanykásság is bele, úgyhogy kevés citrommal még ízesítettem. Lehet ecettel is. Tálaláskor a tetejére tettem a paprikás szalonnából és a hó alól szedett kakukkfűlevélkékkel még megszórtam.Tipp: lehet vega módon is enni, a szalonna nem kötelező elem. Pirított kenyérkockákkal is isteni lenne, vagy jól megsütött vargányával vagy csiperkével is lehetne dúsítani. A kapor is nagyon illene hozzá.