Kolbászos gombaleves

  • 2018.11.07.
  • 8

Szerencsére volt egy kis eső, így lett egy kis erdei-mezei gomba is. Amilyen száraz az ősz, szerintem itt a vége, fuss el véle.Ezt a levest sima termesztett csiperkéből vagy termesztett laskából is nyugodtan megcsinálhatjátok. De jó más erdei vagy mezei gombából is. Egyszerű, nem cifráztam túl.Hozzávalók4-6 főre:40 dkg gomba (jelen esetben fenyőalja vagy más néven rizike)30 dkg burgonya5 dkg fehérrépa5 dkg zeller10 dkg sárgarépa20 dkg vöröshagyma3 nagyobb gerezd fokhagyma10-15 dkg füstölt parasztkolbász3 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj2 csapott teáskanál pirospaprika1 evőkanál darált pritamin vagy kápia paprika (piros arany)frissen őrölt bors, só1 babérlevél1 szem szegfűszega tálaláshoz tejfölAz apróra kockázott vörös- és fokhagymát kevés sóval pároljuk üvegesre a zsiradékon, adjuk hozzá a darabolt gombát is, borsozzuk és süssük át kevergetve nagy lángon, míg összeesik és levet enged. Végül a karikázott kolbászt is süssük át, míg zsírját kiengedi, aztán pirospaprikázzuk és engedjük fel olyan 3-3,5 liter vízzel. Tegyünk bele babérlevelet, egy szegfűszeget, a darált paprikát, a vékonyra karikázott leveszöldséget is és a nem túl nagy kockákra vágott burgonyát is adjuk bele. Kóstoljuk és sózzuk is meg. Főzzük, míg a krumpli is, a zöldségek is megpuhulnak.Tökéletes tejföl nélkül is, de aki jobban tejfölös, az egy vékony habarással bele is forralhat olyan 1,5 dl tejfölt, de lehet csak kínálni is hozzá tálaláskor. Ha akad kéznél petrezselyem zöldje, apríthatunk, s a végén beleszórhatjuk a levesbe. Kissé frissíti.Jó tartalmas leves, elég utána egy fahéjas csiga vagy bármi hasonló kis édes tészta.Vegák készítsék kolbász nélkül, úgy is tömör, gazdag és laktató.