Sütőtökös majdnem' püspökkenyér (gluténmentes)

  • 2018.10.17.
  • 3

Megvolt az idei első sütőtöksütés. Hihetetlenül édes, zamatos darabot sikerült kifognom. De maradt belőle egy nagyon kevés, és sajnáltam kidobni. Készült vele egy egyszerű kis desszert az ebédünkhöz. Gluténmentes, de senki meg ne mondhatja, hogy az: puha, nem száraz, szerintem tökéletes lett. Én ánizzsal fűszereztem, mert nagyon szeretjük - nem is értem, ez a fűszer miért ment ki a divatból, pedig hihetetlenül finom - , de aki nem rajong érte, készítse mézeskalács fűszerkeverékkel. Én meg azért nem rajongok. :) (Ki nem állhatom, konkrétan...)Hozzávalók egy őzgerincformányi sütihez:2 közepes tojás12 dkg sült sütőtök villával összetörve10 dkg rizsliszt













|
kiváltható 12 dkg2 dkg kukoricaliszt







|
sima liszttel1 sütőpor1 dl natúr joghurt vagy kultúra12 dkg kristálycukor1/2 csapott mokkáskanál só 10 dkg dió, mazsola, aszalt vörösáfonya vegyesen1/2 mokkáskanál ánizsmag vagy 1 csapott teáskanál mézesfűszer5 dkg olvasztott vaj+2 dkg vaj a forma kikenéséhezkukoricaliszt a forma kilisztezéséhez12 dkg porcukor és 1-2 evőkanál citromlé a mázhoz A sütőt begyújtottam olyan 170 fokra. A liszteket összekevertem egymással is, és sütőporral is. A tojásokat a cukorral és sóval jó alaposan felvertem kézi robotgéppel, majd hozzákevertem szintén a robottal a sütőtökpürét is, az olvasztott vajat is, és a joghurtot is. Végül spatulával belekevertem a mazsolát, diót, áfonyát, ánizst is, és a lisztkeveréket is. A kivajazott, lisztezett sütőformába öntöttem és 25 percig sütöttem.A mikor kihűlt a süti, a porcukorhoz nagyon apránként adagolva a citromlét kikevertem olyan éppcsak cseppenős-csurgós sűrűségű krémmé, és rácsorgattam a sütemény tetejére.
(Persze siettem, a fotón még nincs megszilárdulva rajta a cukormáz, és a sütemény belseje is borzas, mert langyos kissé. Szebben lehet szelni, ha tökéletesen kihűl.) Délutáni tea vagy kávé mellé is tökéletes, vagy este egy pohár hideg tejjel vacsorának is elmegy. De egy gazdag leves (gulyás, minestrone, székelykáposzta, savanyú répa, csülkös bableves, stb...) után is kínálható.