Magyaros tökleves

  • 2018.06.11.
  • 8

Alaptételem, hogy ételt nem dobunk ki. Ez tehát egy újabb maradékmentesítős recept. És bizton mondhatom: nagyon, nagyon finom lett. Csak egy adag maradék tökfőzelék szükséges hozzá. Van egyébként egy hűsítő, hideg változatom is, itt találjátok. Ez most egy meleg leves, magyaros kontúrokkal. Hozzávalók 4 főre:1 adag maradék jó kapros tökfőzelék2 gerezd fokhagyma10-15 dkg füstölt száraz pirospaprikás parasztkolbász2 evőkanál hidegen sajtolt repce olaj2 kisebb-közepes burgonya (olyan 20-25 dkg)2 tojás megfőzvesó, frissen őrölt bors1 evőkanálnyi friss csombor (borsikafű) összevágva vagy1 evőkanálnyi friss erdélyi tárkony összevágvaés ha szükséges pár csepp ecet a végén hozzáadva a tálaláshoz tejfölA burgonyát tisztítsd meg, vágd kis (olyan 1cm-szer 1 cm-es) kockákra. Az olajat langyosítsd egy közepes fazékban, és futtasd meg rajta a karikákra vágott kolbászt és az apró kockákra vágott fokhagymát. Öntsd fel körülbelül 2 liter hideg vízzel, tedd bele a burgonyát, sózd, borsozd, fűszered csomborral vagy tárkonnyal és főzd puhára. Amikor kész, keverd hozzá a maradék tökfőzeléket is, és a kockázott főtt tojást is. Hagyd újra felforrni, és már készen is van.
Kóstold, ha valami hiányzik, pótold: só vagy egy csepp ecet esetleg (ugyan a tökfőzelékben is van egy kevés, de lehet hogy a kész levesbe még kell egy kicsi), mert úgy finom, ha enyhén savanykás. Kínáld tejföllel.A recept cukkinivel is működik, ha abból készítetted előzőekben a főzeléket.