heti húsmentes étlap - a Nagyhét

  • 2018.03.24.
  • 4

A negyven napos böjt vége a Nagyhét, ami virágvasárnaptól - Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának ünnepétől - nagyszombatig tart. Utolsó három napja (nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat) a sacrum triduum Paschale, a húsvéti szent háromnap.Nagycsütörtökön, az utolsó vacsora napján, amely a Gecsemáné-kertben zajlott le, s amely egyben az Eucharisztia (úrvacsora) megalapításának napja is, a harangok Rómába mennek - vagyis elnémulnak -, és csak nagyszombaton este, a feltámadás után szólalnak meg újra.Nagypénteken, Jézus halálának napján római katolikus szokás szerint nem mutatnak be teljes misét, csak úgynevezett csonka mise van, mert ezen a napon Jézus, az örök főpap maga mutatja be az áldozatot. Nagyszombat napja még gyásznap, de az estéje már a feltámadás ünnepléséé.
A falusi szokások java része a tavaszhoz, a megújuláshoz, a termékenységhez kapcsolódott. A népszokások azonban az urbanizáció hatására gyakorlatilag mára teljesen eltűntek, ezért nem is említem őket. Vasárnapzöldségerőleves házi reszelt tésztával (tarhonyával) lencsés pásztorpite a levesben főtt zöldségekkel turbózvaHétfőgyömbéres sütőtökkrémlevesvega rakott burgonya csemege uborkávalKeddtárkonyos zöldbableves grillezett padlizsán paradicsommártással, rizzselSzerdamagyaros karfiolleves juhtúrós sztrapacska Nagysütörtök"zöldcsütörtök": medvehagymás spenótleves sült tojáscsíkokkalkörtés crumble (morzsasüti)Nagypéntekszigorú böjti nap: kenyér, gyümölcs, sajtNagyszombatnapközben sütés-főzés, ezért délben szintén csak kenyér és sajt retekkel vagy ha van hely, idő, akkor sütőbe bedobott fetával töltött burgonya fejes salátávaleste, a mise után húsvéti ünnepi hidegtál: főtt sonka, tojásos töltött dagadó, főtt kolbász, főtt tojás, sárgatúró tormakrémmel és foszlós kaláccsal