Román csőben sült káposzta

  • 2017.08.22.
  • 6

Szeretem az őszi hideg szobákat,ülni kora reggel összehúzott köntösbena kitárt ablaknál, vagy a tetőn,párolog a völgy meg a csésze kávé- ez hűl, amaz melegszik.Sokasodik a piros meg a sárga,fogyatkozik a zöld, pereg a sárbaa sok levél - halombana nyár devalvált pénze:oly sok! oly semmitérő!Lassúdan kékbe váltaz ég hamvasszürkéje, enyészőbenaz enyhe borzongás. Közeledneka nappal-dagálytürelmes, óriás tolóhullámai.Kezdhetek folytatódni. Megadom magamegy személytelen felszólító módnak(Petri György: Reggeli kávézás)Itt az ősz... reggelente tíz foknál is hidegebb van, szemben a tetőkön megül már a reggeli pára. A lakás jólesően hűvös, hónapok óta először mutat a hőmérő 24 foknál kevesebbet.Szeretem a nyarat, de elég volt belőle, főleg itt a beton-dzsángl kellős közepén. Jöhetnek a fázós reggelek, a jóleső forró kávéval a kézben, vastag, puha, meleg köntösbe burkolózva. Minden évszaknak megvan a maga varázsa.
Ólálkodott a hűtőmben már vagy 4 hete egy fej káposzta, úgyhogy becserkésztem. Akkor vettem, mikor nyári töltött káposztát csináltam, mert nem tudtam egy fej elég lesz-e a leabálandó levelekhez, s így az akkor beszerzett kettőből az egyik megmaradt. Káposztás tésztához most nem volt hangulatom (pedig imádom), úgyhogy a nemrég Aledánál látott étel készült belőle. Köszönöm a receptet! Finom és könnyű, ráadásul nagyon kiadós is, kenyér nélkül pedig a szétválasztósan diétázók is ehetik. Nem egészen a recept szerint csináltam, mert nem volt mindenem itthon hozzá, piac meg nem volt ma.Hozzávalók 4 főre:80 kg friss laskára vágott káposzta40 dkg sertéshús (comb, lapocka, tarja, dagadó)15 dkg füstölt parasztkolbász1 közepes fej vöröshagyma2 duci gerezd fokhagyma1/2 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj (repce)1 teáskanál köménymag1 evőkanál majoránna1 nagyon nagy friss, érett paradicsom (ökörszív), vagy kettő normále (télen egy olasz hámozott, darabolt paradicsomkonzerv lével együtt, és akkor nem kell hozzá külön sűrített paradicsom sem)1 kápia vagy pritamin paprika (nálam 2 púpos teáskanál darált paprika, vagyis házi Erős Pista)1 zöldpaprika1 evőkanál sűrített paradicsom só, frissen őrölt bors2 dl tejfölA húst csíkokra vágtam és a zsiradékon sóval, borssal és az egész köménnyel átpirítottam, majd hozzáadtam a félkarikákra vágott hagymát, zöldpaprikát, valamint az apróra vágott fokhagymát is. A hagyma üvegesedéséig sütöttem őket együtt, majd fűszereztem a paprikakrémmel is, és felöntöttem kevés vízzel. Fedő alatt, többször alávizezve, keverve a húst puhulásig főztem. Közben laskára vágtam a káposztát, és sós, majoránnás vízben puhára főztem. A levét végül leöntöttem róla, úgy hagytam hűlni.
Lehéjaztam a paradicsomot, kis kockákra vágtam.
Amikor puha volt a hús, hozzáadtam a sűrített paradicsomot is, és a karikákra vágott parasztkolbászt is. Hagytam egyet rottyanni, s lezártam alatta a lángot. Összevegyítettem a káposztát a szaftos hússal és kizsírozott tepsibe tettem. A tetejét meglocsoltam a tejföllel és 30 percig, a tejföl barnulásáig sütöttem cirka 180 fokon.Friss kenyeret kínálhatunk hozzá.Kitűnő étel, egész évben készíthető.