Csokis, narancsos keksz tojásfehérjével

  • 2017.04.07.
  • 0

A történet zártvonalú - s bármily tág - kör, akár az élet. Mitől függ: víg? vagy szomorú? - hogy hol kezded s meddig meséled.(Fodor Ákos)Újabb maradékhasznosítás. Habcsókot nem akartam most, a keksz mellett döntötem. Húsvétra is jó ötlet, mert a sok sütögetésből úgyis mindig van tojásfehérje-fölösleg. És korlátlan ideig eláll, ámbár nálunk a holnapot sem nagyon éri meg... Már majd az összes darab elfogyott. :)Hozzávalók 32-38 darabhoz:25 dkg liszt12 dkg porcukor3 tojásfehérje15 dkg puha vaj1/2 mokkáskanál vaníliapor1 nagyobb narancs reszelt héja7-10 dkg keserűcsokoládé apróbb kockákra vágva 3 csepp narancs illóolaj (100%-os tisztaságú, valódi illóolaj!)1/2 csapott mokkáskanál finom sókristálycukor a szóráshoz (ha van otthon barna cukrunk, még mutatósabb lesz a süti vele)1/2 mokkáskanál kurkuma (elhagyható, de szebb színe lesz, narancsosabb)A vajat a porcukorral és az illóolajjal habosra kevertem kézi robotgéppel, majd hozzáadtam a tojásfehérjéket is, és tovább habosítottam, végül a liszt-só-vaníliapor keverékét is hozzáadtam, végül belereszeltem a narancs héját, és az apróra vágott csokoládét is hozzákevertem. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire olyan diónyi halmocskákat tettem két kanál segítségével, és mielőtt az előmelegített, kb. 170-180 fokos sütőbe tettem volna, kristálycukorral jó alaposan megszórtam a tetejüket. Olyan 8-10 perc sütés elég is a sütiknek.Tipp: a tetejét a cukor mellett durvára vágott dióval vagy mandulával is megszórhatjuk.