KFC csirke

  • 2017.01.17.
  • 5

A boldogság útszéli szemét,szedhet eleget, ki lenyújtja kezét,az érlelő kínt kell megérdemelni.
























































(Weöres Sándor)Mostanában a csapból is a boldogságipar folyik. Mindenhonnan azt halljuk, hogy nekünk boldognak kell lennünk. Tényleg? Vajon akik ezt papolják, nem erőszakosak-e? És ugyan már miért is zavar bárkit, hogy te boldog vagy-e vagy sem? Elárulom: ez pusztán az ő irányításkényszere. Azért kéne boldognak lenned, mert ő azt mondja? Ugyan már. Ez csak őt zavarja. Indok arra, hogy beleüsse az orrát abba, amihez semmi köze: az életedbe. Az egész ezospiri világ olyan cukormázzal van leöntve, hogy ha beleesel a gödrükbe, úgy beleragadsz, hogy sosem szabadulsz. Az igaz út nem boldogságkergetés. Soha nem is volt az. Hogy ne csak mindig a hagyományos panírral készüljön a bundázás. A Kentucky Fried Chicken-t 1929-ben alapította Harland Sanders, és 1952-ben vált franchise vállalattá. Nemrégiben előkerült egy véletlen folytán az eredeti receptúra. Ami lényegében csak annyit jelent, hogy mi az a 11 fűszer, amit a csirke bundázásához a liszthez kevernek. Nos, igyekeztem követni a receptet. (Még zellersóm is volt itthon, mert szoktam csinálni, ha olyan zellert sikerül vennem, aminek nagy, bokros és szép zöldje van.) Az az igazság, talán egyszer ettem sok éve, mikor Pesten tanultam. Úgyhogy nem tudom, olyan-e? :) Minden esetre finom. Van, amin kissé módosítottam.Hozzávalók egy egész csirkemellhez (kb. 70-80 dkg húshoz):15 dkg liszt10 dkg kukoricapehely mozsárban durvára törve1/2 teáskanál kakukkfű1/2 teáskanál bazsalikom1/3 teáskanál oregánó1 teáskanál zellersó1 teáskanál feketebors1 teáskanál mozsárban finomra őrölt mustármag1 teáskanál paprika2 csapott teáskanál fokhagymasó1 teáskanál őrölt gyömbérA bunda folyékony részéhez:10 dkg liszt2,3 dl vízA csirkemellről levágtam a kis szárnyarészt. A nagyobbik részről szintén levágtam a csúcsos, vékonyabbik részét, a vastag részt pedig félbevágtam úgy, hogy fele vastagságú legyen, majd az így kapott darabokat kis kockákra vágtam, olyan 3-4 centisekre, tehát falatkákra.Kissé be is sóztam őket. Félretettem, majd elkészítettem a panírhoz a folyékony és a száraz részt is.A folyékony: a 10 dkg lisztet elkevertem a 2,3 dl vízzel és ennyi. A szárazhoz pedig a lisztet, a durvára tört kukoricapelyhet és a fűszereket kevertem össze.Nagyon bő olajat forrósítottam egy kisebb serpenyőben. Amíg melegedett az olaj, bepaníroztam először a folyékony, majd a száraz panírba a csirkedarabokat és a pultra sorakoztattam őket, aztán a közepesen forró olajba tettem egy adagot. Ne süssük túl gyorsan, nagy lángon, hanem közepesen. Egyrészt így biztosan átsül, másrészt a bunda is ropogósabb lesz.Papírtörlőre szedtem ki. Bármilyen mártogatós jó hozzá, amit csak szeretünk, vagy ízlik: lehet joghurt lapú, lehet majonézes, vagy ketchupos, illetve paradicsomszósz. Én most majonézt és édes csiliszószt kevertem össze.Szerintem lehet sütőben is sütni, ha kímélőbben szeretnénk enni. Sorakoztassuk sütőpapírra a panírozott darabokat, és kissé spricceljük meg olívaolajjal. Körülbelül 180 fokos sütőben süssük pirosra.Ha nincs zellersónk, akkor egy nagyon kicsi csipet szárított lestyánt tehetünk helyette a keverékbe.És itt egy másik híres, csirkemellből készíthető finomság, a csirke tikka masala.