Csavart sajtos, szezámmagos rudak

  • 2017.01.01.
  • 3

Remélem mindenki kiébredte magát a tegnapi éccaka után. :))Vigyázat csalok! :) Vagyis csak idegen tollakkal ékeskedem, mert a képen látható finomságot sógornőm sütötte szilveszterre, én csak lefotóztam - és persze ettem, nagyon lelkesen. Mert isteni finom. Azt hiszem életemben nem kóstoltam ilyen jól sikerült borkorcsolyát. A tésztája olyan könnyű, levegős, hogy frissen szájbanolvadós volt, így másnapra, ahogy megszikkadt, extrán ropogós lett. Szerencsére megvan a recept, Iluskájé a Nosalty oldalon.
Hozzávalók:70 dkg rétesliszt37 dkg margarin 1 evőkanál sertészsír7 dkg sajt2 db tojássárgája3 dkg élesztő150 g tejföl1.5 teáskanál só1 teáskanál őrölt fűszerkömény0.5 dl tej (az élesztő felfuttatásához)1 db tojás (a kenéshez)Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sót, köménymagot, végül a felfuttatott élesztőt.Összegyúrunk minden anyagot alaposan. 40
percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk.A kenéshez a tojásba szórhatunk kis pirospaprikát (szebb színe lesz a tésztának).Megkenjük a nyújtott, csíkokra vágott tésztát. Megszórjuk szezámmaggal, majd minden egyes szelet tésztát megcsavarunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, halvány színűre sütjük. (3 gáztepsivel lett ebből a mennyiségből.)sütési hőfok: 200°Csütési mód: alul-felül sütésA tojásra sógornőm cayenne borsot szórt, a másik adagra pedig provanszi fűszerkeveréket. Vagyis tetszés szerint fűszerezhető. Sőt, akár bacon csíkokat is fektethetünk rá, és azzal együtt csavarhatjuk fel. A margarin pedig lecserélhető vajra.