Bazsalikomos cukkinikrémleves

  • 2016.08.10.
  • 3

Vacsora után egy kávéház terraszán ülök, egy olyan téren, ami nem nagyobb, mint egy polgári ebédlő, mégis öt forgalmas utca torkol beléje. Teljesen színpadszerű, operákban ábrázolják így Olaszországot. És a statisztéria jön-megy, tódul, óriási tömegekben. Hihetetlen, mennyi olasz van, különösen így estefelé. És mind jönnek-mennek, vajjon hová? Mindig csak ugyanazokon az utcákon járnak, míg az utcák kétharmad része üres.A kávéház rádióján az olasz Pluhár közvetít egy olimpiai küzdelmet. Nyugodtan és színtelenül beszél, nyoma sincs benne Pluhár magával ragadó lendületének. Pedig az ember azt gondolná, hogy az olaszok...(Szerb Antal) Bazsalikom-függő lettem, mint az olaszok.Hozzávalók 2 főre:40 dkg cukkini (tisztítva)1 nagy burgonya (kb. 20 dkg)10 dkg füstölt szalonna 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)1 nagy gerezd fokhagyma1 evőkanál olívaolajzöldség-alaplé (kockából is lehet)sófrissen reszelt szerecsendiófriss bazsalikomlevelek1 nagy evőkanál tejföl vagy1 dl tejszín1 csapott evőkanál liszt1 csapott teáskanálka cukorfriss citromléa tálaláshoz: parmezán jellegű sajt.Az olívaolajon kisütöttem a vékony darabkákra vágott szalonnát, amit aztán kivettem a zsiradékból és félretettem tálalásig.A felkockázott hagymát, fokhagymát üvegesre pároltam a zsiradékban, majd hozzáadtam a megtisztított, kockákra vágott cukkinit is, és még pároltam pár percig együtt őket. Végül a megtisztított, kockázott burgonyát is hozzáadtam a többiekhez, felöntöttem annyi alaplével, amennyi épp csak elfedte a hozzávalókat. Főztem, míg minden puha lett a levesben, aztán botmixerrel krémesítettem. Ízesítettem szerecsendióval, bazsalikomlevelekkel, cukorral, citromlével. Végül a tejszínnel habarást készítettem, és azt is hozzáadtam a leveshez, kevergetve hagytam felforrni, forrás után még pár percig főztem. Tálaláskor a leves tetejét megszórtam a szalonnapörcökkel, sajttal és még egy kevés bazsalikommal.A cukor furcsa lehet elsőre, de higgyétek el, kell bele, mert a cukkini önmagában nagyon ízetlen. A citromlé ad igazán ízt neki, és azt kiegyensúlyozandó a cukor ezer pontot dob a levesen.Lehet készíteni burgonya nélkül is, de nekem most ennyi volt itthon cukkiniből, így krumplival dúsítottam. Ha csak cukkiniből csinálná valaki, a burgonya súlyának megfelelően annyival több cukkinivel készítse.Vega módra is készíthető szalonna nélkül.