Csirke csirággal, zöldcitrommal és tárkonnyal

  • 2016.05.12.
  • 6

Miután az ember túljutott egy nagy megpróbáltatáson, mélyebb megértéssel ismeri fel, hogy semmit sem veszített, csak illúziókat.(Robert Earl Burton)Az idei csirágos étel.Hozzávalók 3 főre (vagy 2 nagyon éhesnek):3 egész csirkecomb1 csomag csirág (0,5 kg) 3 zöldcitrom leve és 2 reszelt héja6 nagy gerezd fokhagyma1 evőkanál olívaolaj1 teáskanál méz1 dl száraz fehérbor (el is hagyható)friss tárkonyleveleksó
A combokat besóztam alaposan, majd a tepsiben mindent hozzáadva kézzel jól elkevertem a hozzávalókat. (A fokhagymagerezdeket csak félbe vágtam, a csirágok végein a fás részeket lepattintottam.) Fóliával lefedtem, 50 percig sütöttem olyan 180 fokon, aztán levettem a fóliát a tepsiről és visszatettem még megpirulni. (Ha nagyon nem lenne lé alatta, kis vizet önthetünk alá, hogy ne égjen meg az alja és maradjon egy kis szaftja.)Ha újkrumplikat is dobunk mellé, a köret is egykosszal megvan. A csirágot nem így szoktuk meg, de várakozáson felül finom volt így sülve, és az íze is hozzáadódott a csirkéhez. Mivel van szaft is alatta, rizzsel vagy bulgurral, kuszkusszal is remek, de a puliszka is jól illene hozzá.Lehet citrommal is készíteni, de abból körülbelül csak a fele kell, mert sokkal savanyúbb, mint a lime.