Svéd húsgombóc (köttbullar)

  • 2016.04.18.
  • 0

Vándor és őstölgy akad össze itten,mint kövült szarvas nagy erős agancsátnyújtja, és mélyzöld színű vár a háttér:

ősszel a tenger.Északon zápor, hol a vackor érik.Ébren éj mélyén figyel itt az emberés a csillagkép-sereg imbolyog fenn

tölgy-terebélyesen.(Tomas Tranströmer: Vihar, Weöres Sándor fordítása)
Ismét egy klasszikus. Több helyütt nézelődtem receptügyben, legelőször is Padparadsánál. De ahogy lenni szokott, ötvöztem több receptet.Hozzávalók 4 főre:30 dkg darált sertéshús30 dkg darált marhahús1 jó nagy fej vöröshagyma apróra kockázva1 nagy tojás3 púposkás evőkanál zsemlemorzsaegy 2 dl-es habtejszínből 2 evőkanálnyi2 kisebb burgonya főzve, összetörvesófrissen őrölt borsfrissen reszelt szerecsendió vagy szegfűbors mozsárban porrá törve1/2 csokor petrezselyemzöld (el is hagyható) 1/2 evőkanál olívaolaj vagy repceolaj10 dkg vaj a mártáshoz:2 púposkás evőkanál liszta maradék habtejszín1,5 evőkanál szójaszósz1/2 liter marhaalaplé (kockából is teljesen jó)só frissen őrölt borsés ízfokozásként egy csipet cukora tálaláshoz:egészben főtt burgonyavörösáfonyalekvár


A burgonyákat megmossuk, héjastól feltesszük főni. Mikor készen van, kettőt kiveszünk, a héját eltávolítjuk, villával összetörjük és hagyjuk hűlni. A többi krumplit fedő alatt hagyjuk tálalásig. (A legjobb betenni langyos sütőbe, hogy ne hűljön ki.)

Míg hűl a tört burgonya, a vöröshagymát a kevés olajon és 1 evőkanál vajon pici sóval üvegesre dinszteljük, őt is hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a darált húsokhoz, amihez még megy: tojás, zsemlemorzsa, tört krumpli, tejszín, só, bors, szerecsendió, aprított petrezselyemzöld. A masszát kézzel alaposan összedolgozzuk, kis golyókat formázunk és a vajon kisütjük. Kis lángon csináljuk, hogy át tudjanak sülni a húslabdák.

A visszamaradt vajhoz öntjük az alaplevet, ízesítjük szójaszósszal, borssal, s ha szükséges kevés sóval, pici cukorral és felforraljuk. Közben a tejszínből és lisztből habarást készítünk 1-2 dl hideg vizet is hozzáadva, amit az alapléhez adunk hőkiegyenlítéssel állandó keverés mellett. Összeforraljuk, majd átszűrjük tálalás előtt, hogy szép sima mártást kapjunk.

Főtt burgonyával és vörösáfonya dzsemmel tálaljuk.

Véleményem szerint a svéd húsgombóc íze a vajtól olyan, amilyen. Nem kihagyható, és nem helyettesíthető sem margarinnal, sem olajjal, sem zsírral.