Paprikasaláta (zöldparadicsomsaláta) extrán

  • 2015.09.19.
  • 4

A lestyán csorba után sült csirkét, pirított krumplit tesznek az asztalra, és zöld paradicsomot, ecetesen. Ez vad savanyúság, amit mi nagyon szerettünk.(Polcz Alaine: Két utazás Erdélyben) Mivel kellően édes ennek a salátának a leve ahhoz, hogy a fanyar zöldparadicsomhoz is épp jó lehessen, ezért abból is készítheted a paprika helyett.Hozzávalók 2 főre:25 dkg paprika (csumája nélkül),5 dkg fehér salátahagyma (1 kisebb fej),1 kis gerezd fokhagyma,1 mokkáskanál koriandermag mozsárban rusztikusra törve,1 evőkanálnyi aprított friss tárkony,1 evőkanálnyi petrezselyemlevél,1 csapott evőkanál kristálycukor,3 teáskanál 20%-os ecet (nekem most csak ez volt itthon, de helyettesíthető citromlével, balzsamecettel vagy almaecettel vagy verjus-vel is),4 dl forróvíz,1 mokkáskanál só,1/2 evőkanál olívaolaj,1/2 evőkanál tökmagolaj.A paprikákat kicsumáztam és vékony karikákra vágva egy tálba tettem. A hagymát félkarikákra vágtam, a fokhagymát belereszeltem. Megsóztam és jól átkevertem, hogy a só mindenütt érje. Felaprítottam a tárkonyt, a petrezselyemszárakról letépkedtem a leveleket és mindkettőt a paprikához tettem, valamint a tört koriandert is.A vizet felforraltam, a cukrot elkevertem benne, aztán a salátára öntöttem. Hozzáadtam az ecetet is, jól átkevertem, majd kóstoltam. Ilyenkor lehet pótolni, ha valami még hiányzik: ecet, só vagy cukor.Végül az olajokkal meglocsoltam és hagytam kihűlni. Addigra épp össze is ért a saláta.Mihez ajánlom? Grillezett húsokhoz elsősorban, mert elég karakteres saláta, majdnem olyan, mint egy jó salsa.Pitakenyérbe töltött gyroshoz is jó kiegészítő íz-textúra lehet.Natúr sült halhoz is remekül illik szerintem, vagy sült csirkéhez. De vadpörkölthöz is jól illene úgy hiszem.