Sóskaleves csicserivel

  • 2014.04.28.
  • 2

Zuhog odakint a zápor. Az eresz alól nézem az esőt. Egy csöppecske a tenyerembe is hullott. Beszélgetek vele.- Nini, csöppike! Nézd, mennyi testvéred van odakint! Kieresszelek-e közéjük?- Ha hívnak, megyek, hiába marasztalsz. Ha nem hívnak, maradok, hiába küldesz.- Összeszorítom a markomat. Akkor meg se bírsz mozdulni.- Úgy eltűnök, hogy észre se veszed.- Hogy csinálod azt, csöppecske?- Szállok szárny nélkül, járok láb nélkül. Én vagyok a világ vándora.- Hol jártál már, csöppikém?- Patak elvitt a folyóba, folyó elvitt a tengerbe. Tengerből a nap fölkapott, szelek szárnya hordozgatott. Égen szálló felhő voltam, tenyeredbe onnan hulltam.- Öreg is lehetsz te akkor, mint az országút.- De megfiatalodom minden percben. Ma vízcsepp vagyok, holnap pára, holnapután harmat a patakparti nefelejcsen.- Fáradt lehetsz, cseppecském. Tudod mit? Maradj itt nálunk.- Nem lehet. Már hívnak, mennem kell.- Hova mennél? Ki parancsol neked?- A nap az én uram, parancsolóm. Akárhonnan fölszippanthat, ha akarom, ha nem.- No, én megvédelmezlek, csöppikém. Belebújtatlak egy pohárkába. Leviszlek a méhesbe. Ott ugyan meg nem talál a nap.Erre már nem felelt a csöppecske. Nézem a tenyeremet: hát már nincs ott. Fölszippantotta a hirtelen kisütő nap. A világ vándora már az égen van aranyszélű felhőben.(Móra Ferenc: A világ vándora)Tegnap este arab padlizsánkrémet (baba ganusht) készítettem. A tahinimártásból maradt egy kevés, így ma a levesben nyert új értelmet és szép véget. Kicsit indiai, kicsit arabos beütésű, gazdag, laktató fogás, főleg frissen sütött lapos kenyérrel tálalva.Hozzávalók 4 főre:10 dkg friss sóskalvél,1/2 csokor újhagyma zölddel együtt,2 dkg vaj,1 evőkanál olívaolaj,1 kicsit púpos evőkanál liszt,1,5 liter zöldségalaplé (leveskockából is jó),só (nem feltétlen kell),frissen őrölt bors,1 teáskanál kurkumapor,1 mokkáskanál gyömbérpor,1/2 mokkáskanál római kömény,4 evőkanál szezámöntet (tahinimártás),1 üveg főtt csicseriborsó (DM-ben kapható, 400 grammos),1 teáskanálnyi méz.Plussz tálaláskor szórjuk meg friss, vágott mentával.A sóskát megmostam, a középső vastag ereket eltávolítottam, majd apróra vágtam. Az újhagymának a fehér részeit a vajon és olajon pici sóval üvegesedésig megfuttattam, megszórtam liszttel, 1-2 percig kevergetve pirítottam, majd alaplével apránként és jól elkevergetve felöntöttem. Beletettem a sóskát, az apróra vágott újhagymazöldeket, a fűszereket, a tahiniszószt, mézet, a jól átmosott és lecsöpögtetett csicserit, és hagytam felforrni. Forrás után kb. 10 percig hagytam főni és készen is volt. Kóstoljuk a végén, és ízesítsük, ha valami hiányozna belőle (só, citromlé, fűszerek, méz.). Frissen sütött lapos kenyérrel tálaljuk, megszórjuk friss mentával, kevés olívaolajjal is meglocsolhatjuk. Isteni.Tahiniszósz: 4 púpos evőkanál szezámmagot száraz serpenyőben megpirítottam (vigyázzunk, nagyon óvatosan, mert hamar megég, mikor már érezzük a finom illatát vegyük le a tűzről és tegyük tálba), kávédarálóval finomra őröltem. Hozzákevertem 1/4 citrom levét, adtam hozzá sót, 1/2 evőkanálnyi olívaolajat és annyi vizet, amennyivel krémes és szósz állagúra tudtam keverni. Nem kell sok hozzá, óvatosan adagoljuk, ne legyen híg. Mondtam már hogy imádom a tahiniszószt?! :)