Mediterrán "paprikás krumpli"

  • 2013.06.09.
  • 9

Délután néha a háztetővelünk szembenolyan furcsa színű lesz.Süt a napés az ég se kékebb, mint máskor,de a tető nem vörös,nem barna,nem is lila,hanem messzeség-színű.Ki kellene repülni az ablakon.Át, oda, messze.

















































(Ingrid Stöstrand: Délután néha)Az újkrumpli mesésen finom csemege. Padparadsa barátnőm készítette nemrégiben ezt a finomságot, s én rá is feledkeztem, hogy milyen isteni lehet. Aztán ma nem jutottam gépközelbe délelőtt, így mentem a saját fejem után... amennyire emlékeztem... Persze hogy más lett, de így is nagyon jó... legközelebb megcsinálom az eredetit is, mert igazán variálható a recept. Köszönet érte, felvettem az állandó repertoárba. Hozzávalók 4 főre:1 kg kisebb szemű újkrumpli,30 dkg vöröshagyma (mehet bele újhagyma is ilyenkor szárral együtt),4 nagy gerezd fokhagyma,rengeteg olívaolaj (kb. 1-1,5 dl),só,köménymag,szurokfű (oregano),bazsalikom (szárított is lehet de frissel jobb),petrezselyemzöld,1/2 dl száraz fehérbor,olajbogyó (amennyit gondolunk bele),1 hámozott paradicsom konzerv (nyáron ennek megfelelően 4-5 érett paradicsom),kb. 3-4 dl víz úgy apránként menet közben.A krumplit megtisztítottam, a hagymát félkarikákra vágtam, s az olívaolajon sóval, az apróra kockázott fokhagymával, fűszerekkel (kivéve a friss petrezselyemzöldet és bazsalikomot) átsütöttem körülbelül 10-15 percig. Aztán hozzáöntöttem a bort, nagy lángon hagytam, míg elpárolgott. Ezután tettem hozzá a kis kockákra vágott hámozott paradicsomot levével együtt, és az olajbogyókat. Kevés vízzel higítottam. Fedő alatt főztem, mikor nagyon beszívta a szaftot, kevés vízzel utánapótoltam. Körülbelül 40 perc kell neki, mert a paradicsom miatt nehezen puhul meg a burgonya.Lehet gyorsítani is, ha előfőzött krumplit teszünk a jól összeforralt szaftba. Tálaláskor megszórtam frissen aprított petrezselyemzölddel és bazsalikommal.Finom langalit sütöttem mellé. Fehérborral ajánlom, azzal, ami az ételbe is belekerült. Mesésen könnyű, ízletes és finom.