Fetakrém zöldfűszerekkel

  • 2013.05.28.
  • 6

Ha lelki vezért kellene választanom… biztosan Zorbászt választanám. Mert benne volt meg mindaz, ami egy tollforgató embert megmenthet: sastekintet, amely a magasból nyílegyenesen csap le zsákmányára; a minden reggel megújuló teremtő tisztaság; szakadatlanul újnak látni mindent, olyan örök mindennapi dolgoknak adni szűziséget, mint a levegő, a tenger, a tűz, a nő és a kenyér; a kéz biztonsága, a szív frissessége, az önnön lelkét kigúnyoló bátorság, mintha lenne ennél nagyobb öröm, s végül a tiszta, vad nevetés - mély forrású, mélyebb az emberi szívnél -, amely Zorbász öreg testéből szabadító erőként fakadt fel a legválságosabb pillanatokban, felfakadt, és el tudott söpörni s el is söpört minden gátat - erkölcsöt, vallást, hazát -, amellyel a szegény gyáva ember bástyázta körül magát, hogy biztonságban tengethesse nyomorúságos kis életét.(Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög) Hát ez a kence a topten lista első három helyének valamelyikére rögtön felküzdötte magát... még jó hogy ezt a keveset meg tudtam menteni a fotózáshoz. Jön a paprika, paradicsom, uborka szezon, mellé ez a krém... s hozzá egy pohár finom bor és jóféle házikenyér pirítva... na jó. Azért az a tenger lehetne kicsit közelebb is. :)Hozzávalók 4 főre:25 dkg fetasajt (vagy krémfehérsajt),1 tubus natúr krémsajt (vagy 5-6 kockasajt),annyi sűrű, 25%-os tejföl, amennyivel egy jól kenhető krémet kapunk,1 csokor vegyes zöldfűszer (ebben most kakukkfű, tárkony, majoránna és zsálya került),10-12 darab olajban eltett aszalt paradicsom,2-3 evőkanálnyi magozott olajbogyó (ebben most pritaminnal töltött került),extraszűz olívaolaj a tetejére.A hozzávaókat krémmé dolgozzuk, s mikor kész, a krémet még meglocsoljuk olívaolajjal is és ennyi lenne. (A zöldfűszereket apróra vágjuk, az olajbogyót is, az aszalt paradicsomot is természetesen.)Pirítóssal, s finom borral kínáljuk. Ez a krém töltelékként is nagyon jó.