Cukkini harisszás rizzsel töltve

  • 2013.05.14.
  • 1

Aminek van kezdete, annak van vége is.Aminek nincs kezdete, annak nincs vége sem.Melyik-melyik?A kezdet és a vég a láthatóban van.A kezdettelen és végtelen a láthatatlanban.Minden kerek és egész. Mégha időnként nem is úgy tűnik.(d.) Hozzávalók 1 főre:1 kis gömbcukkini,1 félmarék rizs (5-7 dkg, cukkininagyságtól függ),2 dkg vaj,1 teáskanál olaj,só (ha szükséges, a harissa elég sós), 1 pici fej vöröhagyma,1 gerezd fokhagyma,1 púpos evőkanál harissa,1/2 csokor petrezselyemzöld,1 evőkanálnyi kapribogyó, 1 púpos teáskanál sűrített paradicsom,5 dkg olvadós sajt.A rizst bő vízben majdnem puhára főztem. A cukkininek levágtam a kalapját és kimagoztam. A rizst bő vízben egyszerűen megfőztem. A vaj és olaj keverékén megdinszteltem az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát, s mikor már puha és üveges volt, hozzákevertem a harisszát, a sűrített paradicsomot, a kapribogyókat, az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Hagytam hűlni. A sajtot lereszeltem, s mikor már nem volt forró a töltelék, a felét hozzákevertem a fűszeres, harisszás, paradicsomos riszhez. Mindezt beletöltöttem a kivájt cukkinibe. A töltelék tetejét befedtem a maradék reszelt sajttal, és a cukkini kalapját is rátettem.Előmelegített sütöbe tettem úgy, hogy alá, s a cukkinire is locsoltam kevés olajat. Sütöttem nagy lángon 25 percig.Mennyei finom volt.Ha nincs harissza kéznél, jó a magyar erős pista vagy édes anna is, csak fűszerezzük még úgy, ahogy a harisszánál leírtam.