Lúdláb

  • 2017.10.28.
  • 5

Egy újabb isteni klasszikus. A fénykép nem adja át, hogy mennyire tökéletesen finom az íze! :)LúdlábHozzávalók:A kakaós piskótához4 evőkanál rétesliszt2 ek cukrozatlan kakaópor1 kk sütőpor5 db tojás5 ek porcukorA krémhez2.5 dl tej3 evőkanál rétesliszt15 dkg vaj10 dkg xilit3 dkg cukrozatlan kakaópor15 dkg rumba áztatott meggybefőtt 0.5 dl meggylé1 csomag vaníliás cukorA csokimázhoz10 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os)8 dkg vajElkészítés:A piskóta:Egy tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval.Szétválasztjuk a tojásokat.A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 10 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.A krém:A szobahőmérsékletű vajat a xilittel és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.A csokimáz:A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.